Btw-medecontractant: de regels in een notendop


 

Het systeem van btw-medecontractant uitgelegd in onze eigen woorden: ‘een btw-ingreep die wordt toegepast tussen twee btw-plichtigen voor werken aan onroerende goederen’.

Lees verder om te weten of hier ook een ‘maar’ aan zit en hoe dit systeem in de praktijk werkt.

De essentie van btw-medecontractant

  • Het systeem van btw-medecontractant geldt tussen twee btw-plichtigen.
  • Het is van toepassing voor renovatie, verbouwing en onderhoud aan gebouwen voor beroepsdoeleinden.
  • Extra: het moet gaan over ‘werken in onroerende staat‘.
  • De aannemer rekent geen btw.
  • De ontvanger van de factuur geeft via de btw-aangifte de verschuldigde btw aan en neemt ze tegelijk ook weer in aftrek (nuloperatie).

Voordelen

Als je een bedrijfsgebouw laat verbouwen of reinigen, of de centrale verwarming laat vernieuwen, zou de aannemer normaal gezien 21% btw rekenen op deze factuur. Jij zou die btw betalen en ze later weer kunnen recupereren via de btw-aangifte aftrekbare btw. Door het systeem van btw-medecontractant toe te passen maakt de fiscus een nuloperatie mogelijk; op die manier is er geen voorfinanciering van de btw nodig.

Werken in onroerende staat

Wat zijn werken in onroerende staat? Het onroerende slaat op twee aspecten:

  1. Het bouwen, verbouwen, afwerken, inrichten, herstellen, onderhouden, reinigen en afbreken, geheel of gedeeltelijk, van een uit zijn aard onroerend goed.
  2. De handeling die erin bestaat een roerend goed te leveren en het meteen op zodanige wijze aan te brengen aan een onroerend goed dat het uit zijn aard onroerend wordt.

Voorbeelden:

  • grond- en afbraakwerken
  • schilderwerken
  • sanitaire installaties (vast aan het gebouw)
  • vloerbedekking

Wat niet?

Het plaatsen van bijvoorbeeld verlichtingsarmaturen of elektrische toestellen in een keuken geldt niet als ‘werk in onroerende staat’.

Gemengd gebruik

Wat als de woning waaraan gewerkt wordt gedeeltelijk voor de zaak en gedeeltelijk voor privégebruik bestemd is? Ook dan kan je het stelsel btw-medecontractant toepassen. Er zijn wel twee voorwaarden aan verbonden:

  • de werken hebben betrekking op het beroepsgedeelte
    of
  • de werken zijn nodig aan het volledige gebouw.

De juiste nuance

Wees je goed bewust van het verschil tussen privé- en beroepsgebruik. Daar ligt het namelijk aan of je al dan niet btw moet betalen, zelfs als je een factuur krijg met btw-medecontractant. Een voorbeeld:

Het dak van je atelier, dat eigendom is van de vennootschap, moet worden vernieuwd. Uiteraard ontvang je hiervoor een factuur als btw-medecontractant, want het atelier wordt uitsluitend voor je beroep gebruikt. Je neemt deze factuur zo op in je btw-aangifte.

Een maand later wil je ook het dak van je eigen woning, dat eveneens eigendom is van de vennootschap, aanpakken. Maak dan meteen de juiste redenering: je woning gebruik je voor privédoeleinden. De factuur die je ontvangt met btw-medecontractant dien je in je btw-aangifte te corrigeren zodat je hierop wel btw betaalt. Spreek hiervoor je dossierbeheerder aan.

Heb je een eenmanszaak en laat je werken aan je privéwoning uitvoeren die uitsluitend bedoeld zijn voor privégebruik, dan laat je hiervoor je btw-nummer niet vermelden op de factuur. De aannemer rekent btw aan voor deze werken: 6% bij een woning ouder dan 10 jaar, 21% bij een woning jonger dan 10 jaar.

Vragen over btw-medecontractant?

Vaak duiken er heel wat vragen op over het systeem van btw-medecontractant: verhouding privé-/beroepsgebruik, het 6%-tarief, het correct aangeven in de btw-aangifte … Je kan altijd bij Dfisc terecht voor meer informatie en advies hierover. Heb je vragen, aarzel niet om ze aan je dossierbeheerder te stellen. Of contacteer ons via office@dfisc.be of  050 39 25 23.

We gaan nog verder in op de materie in een andere blog (Reken het juiste btw-tarief in de bouw: lees het hier), download ook ons gratis e-book of vraag naar de infographic in pdf.