CO2-uitstoot: ‘zuiver’ voor je boekhouding


 

Is het je al opgevallen? Sinds juli 2019 reikt België nieuwe kentekenbewijzen uit voor voertuigen. Je hebt misschien gezien dat de letters wat groter zijn, maar waarschijnlijk niet dat ook de inhoud werd herzien. De CO2-uitstoot staat er niet langer op vermeld. Voortaan moet je het gelijkvormigheidsattest aan je boekhouder bezorgen om de juiste fiscale aftrekbaarheid van je wagen te laten berekenen.

Nieuw kentekenbewijs

Heb je een nieuw kentekenbewijs? Dan zal je het cijfer van de CO2-uitstoot van de wagen er niet meer op vinden. De kleur, het formaat en het principe van het tweeluik bleven behouden, maar de inhoud werd grondig herzien. Een aantal verouderde gegevens zijn verdwenen. Als eigenaar had je er niet veel aan en enkele zaken werden alleen door bepaalde diensten gebruikt.

Ook het cijfer van de CO2-uitstoot verdween. Het probleem met dat cijfer is dat er verschillende waardes bestaan voor eenzelfde voertuig. De CO2-uitstoot van diverse wagens van hetzelfde type kan namelijk variëren. De ene auto heeft andere opties dan de andere, bijvoorbeeld andere velgen, een panoramisch dak … waardoor de CO2-uitstoot verschilt. Daarom wordt dit cijfer niet meer opgenomen in het kentekenbewijs.

Fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens

Sinds 1 april 2008 geldt voor alle bedrijfswagens een moduleerbare fiscale aftrekbaarheid voor de vennootschapsbelasting naargelang de CO2-uitstoot. Hieronder zie je welk aftrekpercentage toegepast kan worden naargelang de uitstoot en het soort motor.

CO²-uitstoot diesel CO²-uitstoot benzine aftrekpercentage
< 105 g < 120 g 90%
tussen 105 en 115 g tussen 120 en 130 g 80%
tussen 115 en 145 g tussen 130 en 160 g 75%
tussen 145 en 175 g tussen 160 en 190 g 70%
> 175 g > 190 g 60%

Wat bezorg je aan je boekhouder?

Vroeger had Dfisc je kentekenbewijs nodig om de CO2-uitstoot van je wagen te kennen. Nu wordt de CO2-uitstoot vermeld op het gelijkvormigheidsattest. Ben je al klant bij Dfisc, dan mag je ons dit bezorgen bij de aankoop van een nieuwe wagen. Of we vragen het tijdig op. Aan de hand daarvan kennen wij het juiste percentage voor de aftrekbaarheid van de wagen (en bijbehorende kosten) in de vennootschapsbelasting.

Meer weten over autofiscaliteit?

Er verandert regelmatig iets in de fiscaliteit rond wagens. We houden je van alle relevante wijzigingen op de hoogte.

Heb je vragen over dit artikel of over de fiscale aftrekbaarheid van je wagen? Neem dan zeker contact op met Dfisc voor fiscaal advies. Je kan een online afspraak maken of mailen naar office@dfisc.be.