Globalisatiemechanisme

Globalisatiemechanisme

Het is een nieuwe steunmaatregel (voorjaar 2021) voor ondernemingen die van 1 april t.e.m. 31 december 2019 een minimum omzet hadden van € 450.000, en die een minimum omzetdaling hebben van 60% (én boekhoudkundig verlies) in diezelfde periode in 2020.

De Vlaamse regering had het al goedgekeurd maar de uitwerking staat nu online.

Hieronder vind je al enkele indicaties of voorwaarden. Houd er rekening mee dat de regels heel dikwijls worden bijgewerkt. Alle maatregelen zijn namelijk constant in evolutie. Dfisc probeert je zo goed mogelijk op de hoogte te houden met de meest recente info.

Voorwaarden

De onderneming is een vennootschap, vereniging of stichting met rechtspersoonlijkheid van privaat recht of een buitenlandse onderneming met een vergelijkbaar statuut, die voor 2019 een jaarrekening heeft neergelegd en in 2020 een jaarrekening tijdig zal neerleggen. De vereniging en de stichting moeten een economische activiteit uitoefenen.

Ondernemingen die pas in 2020 zijn opgestart dienen geen neergelegde jaarrekening van 2019 te hebben.

Enkel de onderneming die in het laatste kwartaal 2020 nog actief was, komt in aanmerking. Eenmanszaken kunnen geen aanvraag indienen.

Lees zeker alle voorwaarden en handleiding er goed op na op de website van Vlaio.

Steunbedrag

De steun bedraagt 10% van de omzet exclusief btw, in de periode van 1 april tot en met 31 december 2019.

Let wel: van dat totale bedrag zullen de al uitbetaalde premies (coronahinderpremie, coronacompensatiepremie en/of ondersteuningspremie en Vlaams Beschermingsmechanisme) afgetrokken worden. Het steunbedrag mag voor kleine ondernemingen niet meer dan 90% van de vaste kosten zijn, voor middelgrote en grote ondernemingen mag het steunbedrag niet meer dan 70% van de vaste kosten zijn.

 

Hoe aanvragen?

De aanvraag en uitkering gebeurt via de website van Vlaio.

Meer info op deze pagina – je kan ook de aanvraag meteen starten.

Datum aanvraag : mogelijk vanaf 1 april 2021

Deadline

Deze ligt op 30 september 2021.

Heb je hulp nodig?

Je bent vrij om zelf deze aanvraag in te dienen; op zich is het vrij eenvoudig. Als je vragen hebt over de voorwaarden of 100% zekerheid wil voor je stappen onderneemt, contacteer dan zeker Dfisc. We zijn er om je te helpen in deze crisistijd.

Dfisc is telefonisch bereikbaar via 050 39 25 23 of per e-mail. Wij plannen enkel videogesprekken in, geen afspraken op kantoor.

globalisatiepremie