Handelshuurlening

Handelshuurlening

Voor ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis en onvoldoende liquiditeiten hebben om hun handelshuur te betalen.

Aan te vragen via de website van VLAIO

Hieronder vind je de nodige praktische info over de handelshuurlening. Houd er rekening mee dat de regels heel dikwijls worden bijgewerkt. Alle maatregelen zijn namelijk constant in evolutie. Dfisc probeert je zo goed mogelijk te informeren.

Wat is de handelshuurlening?

Als je als huurder van een pand liquiditeitsproblemen hebt door de coronacrisis en je de handelshuur moeilijk kan betalen, dan kan je deze handelshuurlening aanvragen. De overheid schiet maximaal twee maanden huur voor, op voorwaarde dat de verhuurder één of twee maanden huur kwijtscheldt.

De handelshuurlening heeft de vorm van een krediet op twee jaar met een rente van 2% per jaar. Je gaat als huurder een lening aan bij PMV/z-Leningen. Die betaalt de huur rechtstreeks aan de verhuurder. Op die manier is de verhuurder ook zeker van zijn volgende twee maanden huur.

Voor wie?

Bedrijven met een fysieke inrichting die moe(s)ten sluiten door coronamaatregelen; die een pand huren en nu moeilijk de huur kunnen betalen. Het pand moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest.

UPDATE: nu ook uitbreiding naar de eventsector. Deze sector huurt soms gebouwen of loodsen voor stockage van materiaal. Zeker goed nieuws dus dat die uitbreiding er gekomen is.

Had je recht op een hinderpremie, dan kom je nu ook in aanmerking voor de handelshuurlening.

Bedrag van de lening

Lening op 2 jaar van max. € 35.000 tegen 2% per jaar.

Het gaat over maximaal twee maanden huur per pand. Het bedrag kan nooit hoger zijn dan € 35.000 voor alle panden samen.

Hoe aanvragen?

De aanvraag is enkel online mogelijk via de website van VLAIO. Daar vind je meer info en een roze knop ‘Aanvragen’. Je kan inloggen via je eID of met de app itsme.

Je zal je moeten voorbereiden door een vrijwillige overeenkomst af te sluiten tussen huurder en verhuurder. De modelovereenkomst daarvoor vind je ook op de website van VLAIO. Die overeenkomst moet zeker twee zaken omvatten: de vermelding dat er één of twee maanden huur worden kwijtgescholden en dat de huurder een aanvraag doet voor een lening bij PMV/z-Leningen.

Periode

Je kan teruggaan in de tijd tot april 2020 voor wat betreft de huur.

De aanvraag moet ingediend worden voor 1 maart 2021.

Heb je hulp nodig?

Je bent vrij om deze aanvraag zelf in te dienen; op zich is het vrij eenvoudig. Als je vragen hebt over de voorwaarden of 100% zekerheid wil voor je stappen onderneemt, stuur dan een mailtje naar office@dfisc.be. We zijn er om je te helpen in deze bizarre tijden.

Dfisc is bereikbaar: telefonisch via 050 39 25 23 of per mail. Wij plannen ook graag een videogesprek in.

handelshuurlening