Vlaams beschermingsmechanisme 5

Vervolg van de steun: Vlaams beschermingsmechanisme 5

Nieuwe periode!

Sommige ondernemingen hebben het moeilijk om uit de put te komen die de corona-uitbraak heeft teweeggebracht. Daarom blijft de minister van Economie de steun verlengen en kunnen we al spreken van een Vlaams Beschermingsmechanisme 5.

Omzetdaling is bepalend

Het mechanisme wordt in gang gezet voor bedrijven die tussen 1 februari 2021 en 28 februari 2021 hun omzet met 60% of meer zien dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, of die verplicht moeten sluiten.

Steunbedrag van 10%

De steun bedraagt 10% van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar (excl. btw). Er is ook een subsidie van 5% voor zelfstandigen in bijberoep.

Maximale steun voor deze periode:

  • Periode 1 februari – 28 februari
    • € 7.500 voor ondernemingen met < 9 werknemers
    • € 15.000 voor ondernemingen met 10 tot 49 werknemers
    • € 40.000 voor ondernemingen met 50 werknemers of meer
    • De minimale steun bedraagt € 600

Voor wie?

Je onderneming moet een omzetverlies hebben van minstens 60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het omzetverlies kan je aantonen via dagontvangsten, geleverde prestaties of tijdsregistratie. Was je vorig jaar nog niet actief? Dan toon je het omzetverlies aan op basis van je financieel plan.

Uitbaters van cafés en restaurants of andere ondernemingen die in de periode van 1 februari tot 28 februari verplicht gesloten zijn, hoeven geen omzetdaling aan te tonen.

Let wel: hier zijn uitzonderingen op : bv. als je ervoor kiest dat je wel terug opengaat of als je take away-activiteiten doet. Lees de voorwaarden hier best na.

Je onderneming voldoet aan de voorwaarden voor de eerste compensatiepremie, of de hinderpremie (je moet deze niet hebben aangevraagd of ontvangen).

 

Aanvragen

De aanvraag is online mogelijk via de website van Vlaio. Let wel, de aanvraag is mogelijk vanaf 16 maart 2021 en kan tot 15 april 2021!

Meer informatie vind je op de website van VLAIO. Daar kan je ook meteen de aanvraag doen.

Als boekhouder kan Dfisc deze premie niet voor jou aanvragen. Je moet ze zelf aanvragen met je identiteitskaart en pincode of met de app itsme.

Heb je hulp nodig?

Je dient deze aanvraag zelf te doen. Als je vragen hebt over de voorwaarden of 100% zekerheid wil voor je stappen onderneemt, mail dan naar office@dfisc.be. We zijn er om je te helpen!

Dfisc is bereikbaar: telefonisch via 050 39 25 23 of per e-mail. Wij plannen ook graag een videogesprek in.

beschermingsmechanisme