Compensatiepremie aanvragen

Compensatiepremie

Nu is er ook steun voorzien voor ondernemingen en zelfstandigen die niet verplicht moeten sluiten maar die wel een enorm omzetverlies hebben.

De aanvraag is mogelijk vanaf 4 mei !!

Voor wie specifiek?

Deze nieuwe premie richt zich tot de ondernemingen en hun toeleveranciers die nog verder mogen werken of winkels die openblijven maar door de beperkende maatregelen een groot omzetverlies hebben die kunnen aantonen dat ze een omzetverlies van -60% hebben in de periode tussen 15 maart 2020 en 30 april in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Voor starters wordt gewerkt met een omzetdaling van -60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan. Ook vzw’s komen in aanmerking, onder voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is.

Voorbeelden: evenementensector, (para-) medische beroepen, dierenpensions, freelancers, landbouwsector, schilders, loodgieters, dienstenleveranciers, gespecialiseerde voedings- en drankenwinkels zoals een pralinewinkel of wijnhandel. Hier vind je een tabel met de NACE-codes die tellen: Nacebelcodes compensatiepremie

Je moet ook voldoen aan deze voorwaarden:

· Ondernemers die NIET in aanmerking komen voor de Hinderpremie van 4.000 euro
· Actieve exploitatiezetel in het Vlaams Gewest
· Onderneming of zelfstandige is actief in de KBO op 12 maart 2020  (Ondernemingen die zich in een niet-actieve toestand bevinden zijn uitgesloten vb. faillissement, vereffening, stopzetting).
· Premie wordt uitbetaald aan de onderneming die de aanvraag doet
. Starters nà 14/03/2020 komen niet in aanmerking

Bedrag van de premie

Eenmalige premie van 3.000 euro.

Of 1.500 euro voor zelfstandigen in bijberoep die een inkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro.

Betaal  je als bijberoeper ook de minimum bijdragen zoals een hoofdberoeper, dan maak je ook aanspraak op 3.000 euro.

(nota in de kantlijn: deze premie van 1.500 euro geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten, maar geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% (4/5) of meer).

Vestigingen

Maximum 5 premies per onderneming als er meerdere exploitatiezetels per onderneming zijn.

Hoe?

De aanvraag is mogelijk vanaf begin mei via een online applicatie op de website van VLAIO.

Klik hier om meteen de aanvraag te starten: https://authenticatie.vlaanderen.be/stb/html/ssologin

Lees je eerst liever na wat je allemaal bij de hand moet hebben: informeer je dan hier. Op de website van Vlaio kan je via de rode knop de aanvraag starten.

De uiterste datum voor indiening is 30 juni 2020.

Heb je hulp nodig?

Als je vragen hebt omtrent de voorwaarden of als je 100% zekerheid wenst voor je stappen onderneemt, contacteer zeker Dfisc. We zijn er om te helpen in deze bizarre tijden.

Dfisc is bereikbaar: telefonisch 050392523 of per mail. Wij plannen enkel videogesprekken in; geen afspraken op kantoor.

Uitgesloten zijn:

· 64200 Holdingvennootschappen;

· 68201 Patrimoniumvennootschappen (verhuur en exploitatie van eigen of geleased niet-residentieel onroerend goed, exclusief terreinen);

· 70100 Activiteiten van hoofdkantoren;

· Managementvennootschappen waarvan de zaakvoerder van de onderneming zakelijke diensten verleent aan een onderneming die reeds de compensatiepremie ontving en waarin deze zelfde persoon bestuurder, vennoot of zaakvoerder is.