Handelshuurlening

Handelshuurlening

Voor ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis en die geen voldoende liquiditeiten hebben om hun handelshuur te betalen.

Aanvragen is nu mogelijk via de website van Vlaio

Lees hier enkele praktische gegevens over de handelshuurlening. Let wel, de regels worden heel dikwijls bijgewerkt want alle maatregelen zijn constant in evolutie. Dfisc probeert zo goed als mogelijk te informeren.

Voor wie is deze handelshuurlening ?

Bedrijven met fysieke inrichting die moe(s)ten sluiten door coronamaatregelen; die een pand huren en nu moeilijk de huur kunnen betalen. Het pand moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest.

Had je recht op een hinderpremie, dan kom je nu ook in aanmerking voor de handelshuurlening.

Bedrag van de lening

Lening op 2 jaar van max. € 35.000 aan 2% per jaar.

Dus het gaat over maximaal twee maanden huur per pand en het kan nooit meer zijn dan € 35.000 voor al de panden samen.

Meer uitleg

Als je als huurder van een pand, liquiditeitsproblemen hebt door de coronacrisis en je kan de handelshuur moeilijk betalen, dan kan je deze handelshuurlening aanvragen. De overheid schiet maximaal twee maanden huur voor, op voorwaarde dat de verhuurder een of twee maanden huur kwijtscheldt.

De handelshuurlening heeft de vorm van een krediet op 2 jaar met een rente van 2% per jaar. Je gaat als huurder een lening aan bij PMV/z-Leningen en deze laatste betaalt de huur rechtstreeks aan de verhuurder. Op die manier is de verhuurder ook zeker van zijn volgende 2 maanden huur.

Hoe?

De online aanvraag is enkel mogelijk via de website van Vlaio.

Surf je naar de juiste pagina voor meer info, dan zie je daar een roze knop met “aanvragen”.
Wil je meteen de aanvraag doen?  link vind je hier.  Je kan inloggen via je e-ID of Itsme.

Je zal je ook moeten voorbereiden door een vrijwillige overeenkomst af te sluiten tussen huurder en verhuurder. De modelovereenkomst vind je ook op de website van Vlaio en zal zeker 2 zaken moeten omvatten. Met name dat er een kwijtschelding is van één of twee maanden huur. En dat de huurder een aanvraag doet van een lening bij PMV/z-Leningen.

Periode

Je kan teruggaan in tijd tot april 2020 voor wat betreft de huur.

Heb je hulp nodig?

Weet dat je vrij bent om zelf deze aanvraag in te dienen; op zich is het vrij eenvoudig. Als je vragen hebt omtrent de voorwaarden of als je 100% zekerheid wenst voor je stappen onderneemt, stuur dan een mailtje naar office@dfisc.be. We zijn er om te helpen in deze bizarre tijden.

Dfisc is bereikbaar: telefonisch 050392523 of per mail. Wij plannen graag ook een  videogesprek in.

handelshuurlening