Heropstart-overbruggingsrecht aanvragen

Heropstart-overbruggingsrecht

Je bent zelfstandige en je hebt je activiteit moeten onderbreken door de uitbraak van het coronavirus en vanaf 4 mei is het terug toegelaten om je zelfstandige activiteit opnieuw te starten, maar je kan het niet doen op het ritme zoals voorheen. Dan kom je in aanmerking voor het heropstart-overbruggingsrecht.

Aanvragen kan je nu zelf in orde brengen via je sociaal verzekeringsfonds

Lees hier enkele praktische gegevens. Let wel, de regels worden heel dikwijls bijgewerkt want alle maatregelen zijn constant in evolutie. Dfisc probeert zo goed als mogelijk te informeren.

Voor wie?

In juni gaat het om bepaalde non-food detailhandel (met uitzondering van de krantenwinkels, doe-het-zelf-zaken en tuincentra die reeds in april heropend werden), kappers en schoonheidsspecialisten.

In juli gaat het onder meer over de horeca en elke zelfstandige activiteit in een sector waarvoor het verbod opgeheven werd in de loop van juni of vanaf 1 juli.

Categorie zelfstandigen

  • hoofdberoep
  • bijberoep
  • primo-starters
  • meewerkende echtgenoten
  • actief gepensioneerde zelfstandigen (die nog bijdrage betalen zoals in hoofdberoep en geen pensioen opnemen)
  • student-zelfstandigen

Bedrag

Volle uitkering : € 1291,69 – met persoon ten laste: € 1614,10

Voorwaarde

De zelfstandige komt in aanmerking voor deze tussenkomst op voorwaarde dat hij of zij aantoont dat de zelfstandige activiteit, voor het kwartaal dat voorafgaat aan de betrokken maand, een daling kent met ten minste 10% van de omzet of de bestellingen in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019.
Voor de maand juni gaat het om het kwartaal van de maand waarop de aanvraag betrekking heeft (2020/2), in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019 (2019/2).

Verlenging : deze maatregel is verlengd tot en met 31 oktober 2020.

Jouw sociaal verzekeringsfonds

De aanvraag en uitkering gebeurt via jouw sociaal verzekeringsfonds.

Heb je hulp nodig?

Weet dat je vrij bent om zelf deze aanvraag te doen. Als je vragen hebt omtrent de voorwaarden of als je 100% zekerheid wenst voor je stappen onderneemt, mail naar office@dfisc.be. We zijn er om te helpen!

Dfisc is bereikbaar: telefonisch 050392523 of per mail. Wij plannen ook graag een videogesprek in.

heropstart-overbruggingsrecht