Overbruggingsrecht aanvragen

Overbruggingsrecht

Je bent zelfstandige en je hebt je activiteit moeten onderbreken door de uitbraak van het coronavirus, dan kan je beroep doen op het overbruggingsrecht. Het komt erop neer dat je van een bepaalde uitkering kan genieten.

Aanvragen kan je nu zelf online in orde brengen

Lees hier enkele praktische gegevens. Let wel, de regels worden heel dikwijls bijgewerkt want alle maatregelen zijn constant in evolutie. Dfisc probeert zo goed als mogelijk te informeren.

Voor wie?

Zelfstandigen (lees: bedrijfsleiders en eenmanszaken) die in hoofdberoep werken (bijberoep telt dus niet); ook als je onder de vorm van een vennootschap werkt en een bezoldiging ontvangt van die vennootschap.

BELANGRIJKE UPDATE dd.19 maart 2020: bezoldiging en VAA moeten niet stopgezet worden (alles mag blijven doorlopen).

zelfstandige kappers komen ook in aanmerking voor het overbruggingsrecht

overbruggingsrecht kan gecombineerd worden met hinderpremie

Ben je zelfstandige in bijberoep? Ga dan meteen naar deze pagina op onze website.

Sectoren

  • actief in de horeca (ook als je je zaak sluit en nog afhaalmaaltijden verzorgt en je je zaak minstens 1 dag sluit)
  • andere sectoren: als je verplicht bent om je onderneming volledig of gedeeltelijk te sluiten en je activiteiten minstens 7 opeenvolgende dagen onderbroken zijn
  • andere sectoren: die uit voorzorg sluiten of weinig klanten hebben; ook hier zijn de 7 opeenvolgende dagen non-activiteit vereist.

Uitkering

  • 1291,69 euro (of 1614,10 euro met gezinslast)
  • ofwel in maart ofwel in april als je je activiteiten minstens voor 7 opeenvolgende dagen onderbreekt
  • of in beide maanden als je je activiteiten minstens voor 7 opeenvolgende dagen onderbreekt in de twee maanden
  • update: maatregel wordt verlengd voor juni 2020 – als je een aanvraag deed voor maart en/of april moet je niets doen; dan wordt het stilzwijgend verlengd
  • update 2 : de maatregel wordt verlengd voor juli en augustus 2020 –  voor de zelfstandigen die hun activiteit nog niet kunnen hernemen.

Jouw sociaal verzekeringsfonds

De aanvraag en uitkering gebeurt via jouw sociaal verzekeringsfonds. De aanvraag kan per post, per mail maar nu ook online.

Breng het hier in orde:

voor Xerius: deze link brengt je naar hun pagina: je kan het formulier printen en invullen of meteen online in orde brengen!

voor Acerta: deze link

Of het formulier kan je hier afdrukken en is geldig voor alle sociale verzekeringsfondsen: Formulier overbruggingsrecht COVID_NL

Invullen en mailen naar jouw sociaal verzekeringsfonds!

Deadline

Voor het einde van het tweede kwartaal volgend op het kwartaal van de tijdelijke onderbreking.

  • voor maart: voor 30.09.2020
  • voor april: voor 31.12.2020

P.S. enkel bij vrijwillige sluiting: als je in mei NIET meer 7 opeenvolgende dagen onderbreekt, dan moet je dit wel laten weten aan je sociaal verzekeringsfonds.

Heb je hulp nodig?

Weet dat je vrij bent om zelf deze aanvraag in te dienen; op zich is het vrij eenvoudig. Als je vragen hebt omtrent de voorwaarden of als je 100% zekerheid wenst voor je stappen onderneemt, contacteer zeker Dfisc. We zijn er om te helpen in deze bizarre tijden.

Dfisc is bereikbaar: telefonisch 050392523 of per mail. Wij plannen enkel videogesprekken in; geen afspraken op kantoor.