Maak werk van een goede cashflowplanning – wat is cashflow ?


 

Een belangrijke tip voor iedere ondernemer: maak werk van een goede cashflowplanning. Je cashflow kan heel gemakkelijk blijken vanuit een model in excel. Heb je er nog geen? Leer hier bij hoe je eraan begint!

Cashflowplanning

Waarom aan cashflowplanning doen? Wat als je als zelfstandig ondernemer je onderneming moet sluiten en je plots geen ontvangsten meer hebt. Van dag op dag geen geld meer in de kas, maar je blijft wel zitten met maandelijkse vaste kosten die je moet betalen. Heb jij dan een document waarop je kan terugvallen wat er op je afkomt? Ken jij dan je cashflow ?

Wat is cashflow?

Maak een excel (tabel) op

Een cashflowtabel is in feite de kasstroom weergeven in een eenvoudige tabel. Je maakt een zo gestructureerd mogelijk model voor jouw business en je vult alle gekende gegevens in.

Je denkt niet in termen van kosten en opbrengsten maar wel in kasontvangsten en uitgaven. Belangrijk is hier de volledige lijst van vaste kosten.

Loopt je business normaal, dan neem je je maandelijkse ontvangsten op in het document. Kortom, alle beschikbare contanten voor een maand (ook ev. via de bank). Wanneer er bv. een plotse terugval is van inkomsten,  dan verwerk je de ontvangsten die je eventueel nog tegemoet ziet door lopende opdrachten en/of  je noteert de terugval naar 0 euro.

Een eenvoudige som leert ons wat je cashpositie (lees ook: cashflow) is op het einde van de maand:

alle inkomsten – alle uitgaven = cash op einde maand

Wondermiddel

Dfisc wilt toch iedere ondernemer warm maken om actief aan de slag te gaan met een kasplanning. Je blijft via een eenvoudig middel permanent op de hoogte van je rekeningstand op korte, middellange en lange termijn.

Cash is king

De planning kan je in principe opmaken voor een heel jaar. Bij de start van de oefening neem je je huidige stand van je bankrekening plus je te verwachten inkomsten. Vervolgens ken je in de meeste gevallen je vaste kosten op voorhand (huur, telefoon, elektriciteit, onderhoud, sociale bijdrage, lening, …). Je vult je uitgaven aan met aankopen, lonen, … Al deze zaken kan je opzoeken in je bestaande boekhouding; zeker voor de gebruikers van Dfisc Daily is het eenvoudig om de digitale documenten te raadplegen.

Je neemt ook je cash op het einde van de eerste maand mee naar het begin van de tweede maand. Je telt daarbij alle je inkomsten van de tweede maand onder aftrek van de uitgaven van de tweede maand en zo ga je door.

We helpen je via een voorbeeld van een excel even op weg: Cashflow excel voorbeeld

Let wel, het is een proces en discipline om dergelijke excel op te maken. Je kan je cashflow voor een jaar plannen maar je document zal constant in beweging zijn.

Plots geen inkomsten meer

We moeten er niet vreemd over doen, het plots wegvallen van inkomsten kan zich altijd voordoen. Dat kan door ziekte bij jezelf, een foute investering/beslissing, maar ook als je te kampen krijgt met een economische crisis door een uitbraak van een dodelijk virus.

Via deze cashflowplanning blijf je op één of andere manier een goed overzicht bewaren van welke uitgaven je kan opvangen en welke niet.

Blijf vooral, zo rustig mogelijk

bekijk wat de opties of oplossingen kunnen zijn.

In extreme gevallen zoals in de lente 2020, zijn er bepaalde premies in het leven geroepen, kan je uitstel krijgen bij de bank, kan je een overbruggingskrediet aangaan, enz…

Dfisc #meerdanboekhouden

De medewerkers van Dfisc zijn ervan overtuigd dat het wel kan helpen om terug te kunnen grijpen naar dergelijke tool, om jezelf een overzicht te geven als het even moeilijk is, om te kunnen beslissen over bepaalde nieuwe investeringen of noem maar op.

Ben je nu ondernemer in de bouw; of werk je als freelancer of ben je penningmeester in een vzw; het kan voor iedereen handig zijn.

Heb je hier nog geen kaas van gegeten of verkies je dat we jou op weg helpen? Contacteer Dfisc – tel 050 39 25 23 – office@dfisc.be