Update vennootschapswetgeving: is je BV(BA) klaar voor 2020?


 

Nee, nog geen nieuwjaarswensen maar we beginnen wel al een beetje in de sfeer te komen met de kerstlichtjes die opduiken. En ja, 1 januari 2020 is een belangrijke datum in de nieuwe vennootschapswetgeving. Wij wijzen je graag op het volgende (lees door).

Even terug naar mei 2019

De nieuwe vennootschapswetgeving doet zijn intrede. Nieuw opgerichte vennootschappen moeten het nieuwe wetboek toepassen. Reeds bestaande vennootschappen mogen er voor kiezen om over te stappen naar de nieuwe vennootschapsvorm maar zijn hiertoe niet verplicht.

Bij een statutenwijziging tussen 1 mei 2019 en  1 januari 2020 van een bestaande vennootschap was men nog niet verplicht om de nieuwe vennootschapswetgeving toe te passen.

Wat gebeurt er automatisch in januari 2020

De vennootschapswetgeving zal automatisch zijn uitwerking hebben op vennootschappen die bestaand waren vóór 1 mei 2019. Men spreekt van dwingende bepalingen die onmiddellijk van toepassing zullen zijn en die zelfs de statuten overrulen. Er zijn heel wat aandachtspunten voor de cijferberoeper gelijk wij maar ook jij als ondernemer zal naar buiten moeten treden met de juiste benaming van je vennootschap. We pikken er één praktische tip uit.

Sowieso

De BVBA verandert sowieso in een BV. Dus op je briefpapier, je website, … in al je communicatie waar je nu BVBA gebruikt, zal je BV + de firmanaam moeten gebruiken. De datum nadert met rasse schreden en je zal er echt wel moeten aan denken. We verwijzen hier ook naar ons vorig blogartikel omtrent deze materie.

Ook de ‘zaakvoerder’ wordt een ‘bestuurder’, dus ook je titel in bepaalde communicatie moet vernieuwd worden.

Let op! Men stelt dat een uitgezonden factuur vanuit BVBA X op datum na 01.01.2020 niet meer rechtsgeldig is.

Statuten

Bij een eerstvolgende statutenwijziging zal je ook deze moeten laten overeenstemmen met de nieuwe vennootschapswetgeving. De uiterste datum is hier 1 januari 2024. Dan moeten alle statuten van alle vennootschappen conform de nieuwe wetgeving zijn.

Dfisc to the rescue

In de tussentijd van januari 2020 tot 2024 zal je dossierbeheerder bij Dfisc nog contact opnemen wat betreft de te nemen stappen aangaande de statutenwijziging. Ook wat betreft de nieuwe regels inzake het bestuur; het verdwijnen van het begrip ‘kapitaal’, brengen wij het nodige advies uit of helpen wij jou.

Denk aan je branding en gebruik geen term BVBA meer

Voor alle extra informatie, mail, bel of maak een online afspraak.