Eenmanszaak

Het maakt niet uit of je een eenmanszaak hebt of een vennootschap runt, bij ons krijg je dezelfde professionele ondersteuning. We begrijpen dat elke onderneming uniek is en daarom bieden we maatwerkoplossingen om aan jouw specifieke eisen te voldoen. Bij Dfisc streven we naar een langdurige relatie met onze klanten. We zijn er trots op dat we veel van onze klanten al jarenlang mogen ondersteunen. Dfisc is gespecialiseerd in eenmanszaken in deze disciplines: de bouw, vrij beroepen en freelancers. Een andere expertise? Leg ons je case gerust voor.

Wil je meer weten over onze diensten voor eenmanszaken? Neem dan gerust contact met ons op en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Als je een eigen zaak wilt oprichten, dan is de keuze van de rechtsvorm voor je zaak belangrijk. Want die keuze bepaalt onder meer welke boekhouding je moet voeren, welke belastingen je betaalt en wat je aansprakelijkheid is.

Voor je met je zelfstandige activiteit begint, kan je het best goed bekijken welke investeringen je wil doen, wat voor soort activiteit je wil uitvoeren en of je die activiteit alleen of met anderen wil uitvoeren. De antwoorden op die en andere vragen zullen je helpen het juiste statuut te kiezen.

Twee basisvormen

Als je een eigen zaak wil oprichten, dan kan je dat op twee manieren doen.

Als eenmanszaak, ook wel als ‘natuurlijk persoon’ genoemd: in dat geval is er geen duidelijke scheiding tussen je persoonlijk vermogen en dat van je onderneming. Je staat dus met heel je vermogen, je persoonlijk vermogen inbegrepen, in voor de risico’s van de onderneming.

Als vennootschap, ook wel als onderneming ‘met rechtspersoonlijkheid’ genoemd. Een onderneming met rechtspersoonlijkheid staat (juridisch gezien) volledig op zichzelf, met eigen rechten, verplichtingen en een eigen vermogen dat gescheiden is van dat van de vennoten.

Waarom zou je kiezen voor een eenmanszaak?

Een eenmanszaak oprichten is niet zo complex. Maar eenvoud is niet altijd de hoofdreden om te kiezen voor een eenmanszaak. Je kiest wel voor deze vorm van zakendoen wanneer je:

  • weinig financiële risico’s moet nemen om je zaak op te starten
  • alleen wil ondernemen, en dus geen onderneming wil opstarten met anderen
  • nog niet precies weet hoeveel je inkomsten zullen bedragen
  • klein wil starten. Komt je zaak niet van de grond? Dan is een eenmanszaak snel weer stopgezet.

De grootste voordelen bij een eenmanszaak

Je hebt geen startkapitaal nodig: een eenmanszaak oprichten gaat snel en eenvoudig. Je moet niet langs bij de notaris, noch leg je een akte of statuten neer bij de rechtbank van koophandel. Je springt gewoon binnen bij Dfisc die alles regelt. Omdat je zelf alle financiële risico’s draagt, hoef je ook geen startkapitaal klaar te leggen. De enige ‘overheidskost’ is de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Je beslist alles zelf: er zijn geen mede-zaakvoerders, vennoten of aandeelhouders met wie je rekening moet houden.

Je administratie is veel eenvoudiger: geen notaris, geen oprichtingsakte, geen statuten. Een enkelvoudige boekhouding volstaat, waarbij je gewoon de inkomsten en uitgaven van je onderneming bijhoudt.

De grootste nadelen bij een eenmanszaak

Alle financiële risico’s rusten op jouw schouders: “Jij bent je zaak” is een tweesnijdend zwaard. Je privékapitaal is ook het geld van je zaak. Je centen zijn niet beschermd, en kunnen dus aangesproken worden om eventuele schulden aan te zuiveren.

Je hebt alleen je eigen geld om te investeren: er zijn geen partners die financieel kunnen bijspringen. Dat gebrek aan middelen kan de groei van je zaak afremmen.

Je betaalt meer belastingen op je winst: alle winst uit je eenmanszaak wordt belast in de personenbelasting, met belastingschijven tussen 25% en 50%. Dat percentage ligt een pak hoger dan in de vennootschapsbelasting. Vooral bij een aansluiting als zelfstandige in bijberoep vallen inkomsten uit je eenmanszaak vaak in de hoogste categorie.

Welkom eenmanszaken!

Wist je dat wij niet enkel vennootschappen, maar ook eenmanszaken van harte welkom heten? 

Als ondernemer begrijpen we dat je te maken hebt met een grote uitdagingen. Daarom staan we voor je klaar

  • om je te helpen bij het stroomlijnen van je financiële administratie
  • het minimaliseren van je belastingaanslag
  • om je te adviseren bij investeringen (binnen je eenmanszaak?)
  • de juiste sociale bijdrage te bepalen
  • om je pensioen op te bouwen
  • om je tijdig te signaliseren wanneer een vennootschap aan de orde is

Bij Dfisc hebben we een expert in huis die specifiek gericht is op eenmanszaken: Kjell Vanrobaeys. Met zijn kennis en vele jaren ervaring kan hij je helpen bij al je vragen en zorgen rondom je boekhouding en belastingaangifte. Van het opzetten van je boekhoudsysteem tot het indienen van je jaarlijkse belastingaangifte, bij Dfisc ben je aan het juiste adres.

Kjell bij Dfisc
Kjell Vanrobaeys, expert eenmanszaken Dfisc

 Ontdek onze specifieke expertise, ook als eenmanszaak

expertise bouwsector
expertise freelancers
expertise vrije beroepen