Blog

 

Afrekening personenbelasting optimaliseren in je eenmanszaak

Een hoge afrekening personenbelasting komt meestal als een koude douche, zeker als je er niet op voorzien bent. Als zelfstandige met een eenmanszaak ben je volop gefocust op het runnen van je onderneming. Soms schiet de gedachte aan de personenbelasting er dan bij in. Toch is het belangrijk om ook met die realiteit rekening te houden, lang voor de afrekening er komt. Waar kunnen wij jouw ontzorgen met ons specialistenwerk?
 

Hoe geef ik volmacht aan Dfisc?

Je hebt boekhoudkantoor Dfisc aangesteld om je boekhouding te voeren, de jaarrekening op te maken, de nodige fiscaal-administratieve formaliteiten te vervullen ... Hiervoor hebben wij toegang nodig tot diverse platformen. Om ons die toegang te verlenen dien je een volmacht te geven aan Dfisc. We leggen je uit hoe je dit eenvoudig kan doen van thuis uit.
 

Keuzes maken zorgt voor focus!

In een boeiend webinar alias interview deelde Steven Decorte zijn inzichten over de kracht van keuzes maken in de accountancywereld. Bij Dfisc draait het niet alleen om cijfers, het draait om de ondernemer zelf. De gemaakte keuzes vormen de basis van onze branding en het stelt ons in staat om de juiste en specifieke ondersteuning te bieden aan verschillende types ondernemers.
 

De start van het Peppol-tijdperk

In een vorig blogartikel las je dat Dfisc de ambitie koesterde om al zijn klanten ten laatste tegen midden 2023 via Dfisc Daily ook voor de aankoopfacturen aan te sluiten op het Peppol-netwerk. Deze stap zijn wij ondertussen voorbij. Was je toen nog niet overtuigd om dat te doen, lees dan nog even deze blog door. De verplichte e-facturatie in 2026 lijkt nog veraf, maar we weten allemaal dat de tijd voorbijraast.
 

Hoe zit het met de aansprakelijkheid in een vzw?

Vaak gaan mensen licht over een vzw en de oprichting ervan. Ze vergeten wel eens dat er bij vzw’s evenzeer aansprakelijkheid komt kijken. Ook een vzw is namelijk een rechtspersoon met een eigen aansprakelijkheid. Dat heeft gevolgen voor de oprichters/leden en hun aansprakelijkheid. Dfisc legt de materie helder uit en helpt je om door de bomen het bos te herontdekken.
 

Aandeelhoudersovereenkomst zet puntjes op de i

Bij de oprichting van een vennootschap ben je wettelijk verplicht om statuten op te maken. Maar het is zeker nuttig om in dat geval ook een aandeelhoudersovereenkomst te hebben. In dit blogartikel lees je hoe ze verschilt van de statuten en waarom je er beter een voorziet.
 

Hoe bepaal je je dagtarief als freelancer?

Eens het kriebelt om na een succesvolle carrière op hoog niveau als freelancer aan de slag te gaan, sta je voor talloze beslissingen en uitdagingen. Een van de meest prangende vragen is: hoe bepaal je je dagtarief als freelancer? Natuurlijk bestaat er geen eenduidig antwoord op die vraag. Maar enkele vuistregels en richtlijnen bieden een basis om een redelijke en concurrerende prijs voor je diensten te bepalen. In dit artikel loodst Dfisc je door enkele belangrijke overwegingen en krijg je tips om je dagfee als freelancer te bepalen.
 

Wat is een patrimoniumtaks voor vzw’s?

Ieder jaar keert de deadline van eind maart terug voor het indienen en betalen van de patrimoniumtaks. Dat is de jaarlijkse taks die vzw's moeten betalen. Maar wat is die patrimoniumtaks precies? We leggen het kort even uit.
 

Elektronische facturatie binnenkort verplicht

De Europese Unie besliste om alle bedrijven gefaseerd te verplichten om B2B-facturen elektronisch te versturen. Sommige landen gingen ons al voor, maar ook in België is de wet gestemd dat de ondernemingen onderling elektronische facturen zullen moeten uitsturen. Naar goede gewoonte brengt Dfisc ook hier duidelijkheid over wat elektronische facturatie voor de verkoopzijde van jouw bedrijf betekent.
 

E-facturen snel en eenvoudig verwerken? Dat doe je via Peppol.

In een tijd van toenemende digitalisering verdwijnen de papieren facturen langzaam maar zeker van het toneel. Facturen in pdf-formaat zijn intussen helemaal ingeburgerd. Maar niet voor lang. Door het hoge foutpercentage bij ingelezen pdf-facturen, zijn ook zij namelijk stilaan aan vervanging toe. UBL en Peppol bieden de oplossing en openen de deur naar volledig digitale facturatie. We spreken over e-invoicing of e-facturatie. In dit blogartikel licht Dfisc toe hoe de verwerking van e-facturen er binnenkort uitziet.