Blog

 

Opruimwoede: hoe lang moet ik documenten bewaren?

We werken meer en meer digitaal, maar toch zijn er nog steeds documenten die je moet bewaren. Gebruikers van Dfisc Daily hebben hier een voordeel: alle documenten die worden opgeladen in onze onlinetool blijven bewaard! Thuis heb je wellicht ook nog diverse mappen met facturen, aktes, andere officiële documenten … Gooi ze niet té snel weg. Op alles staat wel een bewaartermijn, maar hoe lang moet je je documenten bewaren? We leggen het hier uit.
 

Aansprakelijkheid in de bouw

Ook in de bouwsector worden klanten steeds mondiger en veeleisender. Ze dromen vaak van de perfecte woning en komen daarom met onrealistische verwachtingen op de proppen. Als aannemer neem je enthousiast nieuw werk aan. Maar hou rekening met de aansprakelijkheid in de bouw. Hieronder schetst Dfisc op welke vlakken je aansprakelijk kan zijn en hoe je de risico’s kan beperken.
 

Ondernemen in Nederland? Dfisc werkt samen met MKBTR

Werk je soms voor Nederlandse klanten of wil je je activiteiten uitbreiden naar Nederland? Dan heb je al snel nood aan specifiek boekhoudkundig, fiscaal en wellicht ook juridisch advies. Bij Dfisc werken we hiervoor samen met het kantoor MKBTR. Voor dossiers die expertise op het gebied van Nederlandse fiscaliteit en wetgeving vereisen, zijn zij onze partner naar wie we onze klanten met volle vertrouwen doorverwijzen. Zelf blijven we je algemeen dossier opvolgen, maar voor de finesses van de specifiek Nederlandse materie ben je in goede handen bij MKBTR. Lees meer over hoe we dat samen aanpakken.
 

Nieuwe staatsbon op 1 jaar: het potentieel

We leven in een tijd waarin traditionele spaarrekeningen nauwelijks rendement opleveren. Het is voor bedrijven dus van groot belang om hun liquiditeiten anders te laten renderen. Een intrigerende, recent in de Belgische financiële arena opgedoken mogelijkheid, is de nieuwe staatsbon op 1 jaar. Met een verleidelijk brutorendement van 3,30% en een verlaagde roerende voorheffing van 15% heeft die obligatie het in zijn mars om het uitdagende financiële klimaat voor ondernemingen positief te beïnvloeden. In dit artikel onderzoekt Dfisc of de nieuwe staatsbon geschikt is voor je vennootschap en welke alternatieve beleggingen aandacht verdienen.
 

Het juiste btw-tarief in de bouwsector: alles wat je moet weten

Het juiste btw-tarief hanteren in de bouwsector kan knap lastig zijn. Het percentage dat je moet rekenen hangt af van een aantal factoren, zoals of je klant een particulier of een onderneming is en, in het geval van privéwoningen, de leeftijd van de woning. In deze blogpost zetten we alles op een rijtje om je een duidelijk overzicht te geven.
 

Warm hart voor vzw’s

Dfisc is het vooruitstrevende accountancykantoor voor vrije beroepen, freelancers, bouwbedrijven en vzw's. Andere accountancykantoren nemen wel eens een aarzelende houding aan als vzw’s bij hen aankloppen. Met zijn warm hart voor vzw's zwaait Dfisc de deur enthousiast open en staat het team vzw’s al 10 jaar doelgericht bij op het vlak van accountancy en zoveel meer. In dit blogartikel geven we het woord aan onze vzw-experten Ann en Ann-Isabel.
 

Houd je bouwonderneming stabiel met zicht op je kerncijfers

Als ondernemer in de bouw heb je heel wat om handen. Je bent vooral bezig met je werk, maar heb je ook voldoende zicht op de cijfers van je onderneming? Door een viertal kerncijfers regelmatig op te volgen bewaak je het fundament van je onderneming en kan je tijdig bijsturen waar nodig. Dfisc Daily biedt je een snel en praktisch overzicht van deze KPI’s of key performance indicators, die voor jou als bouwondernemer van belang zijn.
 

Bedrag kilometervergoeding is gekend

De kilometervergoeding voor professionele verplaatsingen wordt nu ieder kwartaal bekendgemaakt. Dat komt uiteraard door de hoge inflatie en hoge brandstofprijzen. Vóór eind 2022 gebeurde dat jaarlijks, dus we hebben te maken met een wijziging waar je nu best rekening meehoudt. Ook bedrijfsleiders en vrijwilligers van vzw's kunnen een kilometervergoeding ontvangen. Pas jij het juiste bedrag al toe? En maak je gebruik van ons handige model voor een onkostennota?
 

Wat is de e-Box?

Bonst het ook wel eens in je hoofd van al die soorten boxen? Nee, het is geen nieuwe spelconsole zoals de xbox maar een elektronische brievenbus. Veel overheidsdiensten bezorgen via deze weg je post. En dat allemaal op een veilige manier. Wat is de e-Box nu eigenlijk, waarvoor kan het nuttig zijn en hoe pak je het praktisch aan?
 

Een decennium Dfisc: open reflectie op 10 jaar groei

Dfisc bestaat 10 jaar. En dat verdient een feestje! We zijn ontzettend trots op het traject dat we aflegden. Een onderneming uit de grond stampen – want dat is een accountancykantoor evengoed – en groei realiseren, verloopt niet altijd van een leien dakje. Dat weet jij, beste ondernemer, natuurlijk als geen ander. Of je nu een bouwfirma leidt, als freelancer werkt, een vzw runt of een vrij beroep uitoefent: om te groeien, is het zaak om elke dag het beste van jezelf te geven.Daarom zijn we met Dfisc zo fier op wat we met z’n allen bereikten. Hoog tijd om even stil te staan en te vieren met het hele Dfisc-team. Maar helemaal in lijn met waarvoor we staan, laten we ook onze trouwe klanten meegenieten.