Blog

 

Btw-regeling voor (para)medische beroepen gewijzigd

Vanaf 1 januari 2022 is de btw-regeling voor (para)medische beroepen gewijzigd. Hierdoor evolueren veel klanten van Dfisc in de medische sector van btw-vrijgesteld naar gemengd btw-plichtig. Ben je actief in de (para)medische sector? Dan ga je het best na bij welke handeling je nu wel of geen btw moet rekenen. Of misschien behoor je tot de groep van (para)medische beroepen die een btw-vrijstelling kunnen behouden of krijgen? We lichten de nieuwe btw-regels en -wetgeving voor je toe!
 

Fiche 281.20 wordt transparanter voor de fiscus

Vanaf 1 januari 2022 wordt de fiscale fiche 281.20, die de bezoldigingen van bedrijfsleiders vermeldt, transparanter voor de fiscus. Ben je bedrijfsleider van een vennootschap, dan zijn twee concrete wijzigingen voor jou belangrijk. Als je gebruikmaakt van de kostenvergoeding, moet voortaan het bedrag daarvan vermeld worden op fiche 281.20. Daarnaast moet de fiche ook de bedragen vermelden die je van je privérekening hebt voorgeschoten en die de vennootschap je terugbetaalt. Gebeurt dat niet, dan volgt een administratieve geldboete als sanctie. Lees er meer over in deze blog zodat je de nieuwe verplichting correct naleeft.
 

Nieuw Dfisc-logo met zin in meer

Je hebt het vast al opgemerkt: Dfisc heeft zijn vernieuwde logo gelanceerd. Dat geven we nog meer betekenis door er een slagzin aan toe te voegen. Net zoals bij onze ondernemers die graag groeien en evolueren: bij vernieuwing hoort ook weleens een opgefrist logo. De slagzin van Dfisc steunt op drie pijlers: 'je droom in cijfers met advies'. Lees verder om te weten wat we daarmee willen bereiken!
 

Dfisc Dreamlist 2021: onze favoriete muziek én die van jou!

Het is allemaal begonnen met de brainstorm rond ons nieuwe logo met slagzin. Het voelt een beetje als een feest om dit te lanceren. En bij een feest en een droom hoort muziek! Wat is Dfisc nu van plan?
 

Btw-medecontractant: de regels in een notendop

Het systeem van btw-medecontractant uitgelegd in onze eigen woorden: 'een btw-ingreep die wordt toegepast tussen twee btw-plichtigen voor werken aan onroerende goederen'. Lees verder om te weten of hier ook een 'maar' aan zit en hoe dit systeem in de praktijk werkt.
 

Week van de bedrijfsoverdracht: fiscaal en juridisch advies

Elk jaar in november vindt de Week van de Bedrijfsoverdracht plaats. Het doel van deze week is ondernemers te informeren over bedrijfsoverdracht en hen in contact te brengen met gespecialiseerde dienstverleners. Denk je er zelf aan een bedrijf over te nemen of over te laten? Wil je daarbij fiscaal en juridisch advies? Laat je dan bijstaan door een expert. Steven Decorte van Dfisc is tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht beschikbaar voor een gratis adviesgesprek op afspraak.
 

Wanneer volgt de verrekening van je sociale bijdrage?

Ieder jaar maakt Dfisc bij de berekening van je personenbelasting ook een berekening van je sociale bijdragen op. We laten je dan weten welk bedrag je zal terugkrijgen of nog moet bijbetalen aan sociale bijdragen. Het uiteindelijke bericht over de regularisatie van je definitieve sociale bijdragen krijg je later via het sociaal verzekeringsfonds. Geld terugkrijgen is natuurlijk leuk meegenomen, maar wanneer volgt die verrekening van de sociale bijdrage?
 

Sociale bijdragen: wat, hoeveel en waarom?

Als zelfstandige of meewerkende partner betaal je verplichte sociale bijdragen. Het bedrag is een bepaald percentage van je inkomen. Het is afhankelijk van je soort aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds (in hoofdberoep of bijberoep). Het wordt berekend op je netto belastbaar beroepsinkomen van het bijdragejaar zelf.
 

Reken het juiste btw-tarief in de bouw

In de bouw gelden diverse btw-tarieven, afhankelijk van het soort werk en voor welke klant je het uitvoert. Renovatie, verbouwing, nieuwbouw … voor elk project dien je goed na te kijken welk btw-tarief je moet aanrekenen. Pas je het verkeerde tarief toe, dan kan je problemen krijgen bij een controle. Btw bijpassen en daarbovenop een boete betalen: niemand zit erop te wachten. Dfisc maakt je daarom wegwijs met een gratis e-book, zodat je als aannemer steeds het correcte btw-percentage aanrekent.
 

Investeren in airco of andere klimatisering? Houd het hoofd koel

De zomer is tot nog toe koel (en nat) geweest, maar voor je het weet is het weer zover en zitten we met z'n allen te puffen van de hitte. En dan snakt iedereen naar verkoeling. Als de warmte eenmaal binnen zit, krijg je ze moeilijk weer buiten. Slecht voor de productiviteit, want helder denken en veilig handelen wordt moeilijk als de temperaturen te hoog oplopen. Bovendien is extreme hitte schadelijk voor je gezondheid en die van je medewerkers. Investeren in airco of andere klimatisering kan daarom een verstandige zet zijn. Hoe pak je dat aan en wat kan je inbrengen als beroepskost in je eenmanszaak of vennootschap? En is airco de evidente keuze of zijn er ook duurzamere alternatieven? Dfisc helpt je het hoofd ook op zakelijk en fiscaal vlak koel te houden.