Blog

 

Fiscale controle! Wat hebben we geleerd?

Via een recente fiscale controle door de fiscus, voor een klant actief in de bouwsector, haalden wij toch weer interessante informatie op. Zaken die op voorhand kunnen geregeld worden of wettelijke verplichtingen die we nog eens naar voor willen schuiven, zodat een controle vlot kan verlopen of een controle vermeden wordt. Lees zeker eens na of jij als aannemer deze tips al toepast!
 

Verhoogde investeringsaftrek

De regering heeft in 2020 een gunstige fiscale maatregel getroffen om te vermijden dat investeringen uitgesteld zouden worden. De investeringsaftrek is tijdelijk verhoogd van 8% naar 25%. Tijd dus om even na te gaan of jouw geplande investering voldoet aan de regelgeving. De verhoogde investeringsaftrek loopt af op 31 december 2022. Benieuwd of dit kan tellen voor jouw onderneming?
 

Van 0 naar 1 bij een nieuw ondernemingsnummer

Als het over cijfers gaat, is Dfisc er als de kippen bij om je op de hoogte te brengen van de laatste nieuwtjes in de wereld van het ondernemen. Elke zelfstandige heeft een ondernemingsnummer nodig omdat zowel overheidsinstanties, maar ook leveranciers en klanten jouw onderneming zo kunnen identificeren. Tot nu toe werd altijd de 0-reeks gebruikt maar deze is nu uitgeput. Ze doen er nu een cijfer bij en vanaf januari 2023 start je als ondernemer in een 1-reeks.
 

Duurzaam ondernemen en samenwerken

Deze blog beschrijft de podcast die gaat over het duurzaam ondernemen en samenwerken in een KMO in België en in het mkb in Nederland. De podcast gaat in op de verschillen tussen de ondernemingen in beide landen, over duurzaam personeelsbeleid en over een duurzame samenwerking tussen Steven Decorte van Dfisc en Dirk-Jan de Jeu van MKBTR. Het gesprek eindigt met een noot over het belang van een eerlijk verhaal over duurzaamheid. Benieuwd naar alle details die deze twee ondernemers op antenne gooien? Lees dan hier verder. Ook de link naar de podcast ontbreekt niet!
 

Over de belastingdruk in België (2022)

Deze zomer gaf Steven een inleiding tijdens een ondernemersevent over het fiscale landschap in België. Toegegeven, de belastingdruk is zwaar in België. Zo vieren we onze taks freedom day (de dag waarop je voor jezelf begint te werken, ipv de fiscus) op 14/07/2022. Meer dan de helft van het jaar werken we dus niet voor onszelf. Zoals velen weten, staat Steven (in naam van Dfisc) voor een eerlijk en haalbaar belastingssysteem. In deze blog vind je een throwback naar zijn keynote.
 

Een nieuwe bedrijfswagen? Eerst bezinnen, dan beginnen.

In de wereld van de bedrijfswagens is heel wat in beweging. Tot nu toe is het koffiedik kijken hoe de automarkt zal evolueren en of er een prijsdaling zit aan te komen. Los van de evolutie op de voertuigmarkt biedt de Belgische overheid vandaag voor de komende 10 jaar toch zekerheid over de fiscale aftrekbaarheid van firmawagens. Daarbij is 1 juli 2023 een datum die je beter onthoudt. Dfisc informeert jou als ondernemer graag over de aangepaste regels voor de fiscale aftrekbaarheid van je bedrijfswagen. Zo weet je namelijk precies waar je aan toe bent als je een wagen bestelt.
 

E-facturen ontvangen? Peppol maakt het je gemakkelijk.

Binnenkort legt de Europese Unie alle bedrijven op om hun B2B-facturen elektronisch te versturen. In dit blogbericht maakt Dfisc je warm om ook je aankoopfacturen elektronisch te ontvangen. Als je weet dat je als bedrijf in een B2B-context ten laatste vanaf juli 2025 e-facturen moet versturen, dan is het een kleine stap om dat ook voor de inkomende facturen te doen. In se brengt het immers geen grote verandering teweeg in de dagelijkse werking van de boekhouding.
 

Elektronische facturatie binnenkort verplicht

De Europese Unie besliste om alle bedrijven gefaseerd te verplichten om B2B-facturen elektronisch te versturen. Op basis van de verkoopcijfers bepaalde Europa de volgende termijnen: juli 2024: bedrijven met een omzet > 9.000.000 EURjanuari 2025: bedrijven met een omzet > 700.000 EURjuli 2025: alle bedrijven Naar goede gewoonte brengt Dfisc ook hier duidelijkheid over wat elektronische facturatie voor de verkoopzijde van jouw bedrijf betekent.
 

E-facturen snel en eenvoudig verwerken? Dat doe je via Peppol.

In een tijd van toenemende digitalisering verdwijnen de papieren facturen langzaam maar zeker van het toneel. Facturen in pdf-formaat zijn intussen helemaal ingeburgerd. Maar niet voor lang. Door het hoge foutpercentage bij ingelezen pdf-facturen, zijn ook zij namelijk stilaan aan vervanging toe. UBL en Peppol bieden de oplossing en openen de deur naar volledig digitale facturatie. We spreken over e-invoicing of e-facturatie. In dit blogartikel licht Dfisc toe hoe de verwerking van e-facturen er binnenkort uitziet.
 

Dfisc: voor ondernemers, door ondernemers

Expertise en ondernemend bloed: hét recept voor sterk doelgericht advies Dfisc is een kei in de begeleiding van eenmanszaken en vennootschappen voor hun boekhouding, btw, fiscaliteit en advies. En vzw’s en vrije beroepers ervaren net dezelfde uitdagingen als zelfstandigen. Ook voor hen speelt Dfisc een meedenkende, adviserende rol. Daarom gooien we steeds weer onze uitgebreide expertise in de strijd om onze klanten te helpen groeien. Maar er is meer. Dfisc voor ondernemers, door ondernemers.