Blog

 

Dfisc verhuist naar duurzame locatie in 2027

Eind september waren wij aanwezig bij de eerste steenlegging van een bijzonder project: Kolenkaai. Samen met de drie vennoten hebben we getuige mogen zijn van een belangrijke stap in de realisatie van dit ambitieuze bouwproject. De bouwpromotor had de eer om tijdens deze ceremonie te verkondigen dat Dfisc een belangrijke partner is in dit project. Met naam en toenaam werden we in de schijnwerpers gezet, wat ons natuurlijk erg heeft verheugd! We zetten hiermee weer een belangrijke stap in de uitbouw van Dfisc.
 

Tax Shelter – een alternatief voor voorafbetalingen

Ja, Tax Shelter, een alternatief voor voorafbetalingen én meteen ook een investering in cultuur! Tax Shelter werd in 2003 in het leven geroepen door de overheid en het is een fiscale regeling die de productie van audiovisuele werken en podiumwerken aanmoedigt. Belgische of buitenlandse vennootschappen die in België zijn gevestigd kunnen een productie financieren (bv. een TV-productie, een comedyshow, ...) om in ruil hiervoor een fiscaal voordeel te krijgen. Kort gezegd is het een alternatief voor voorafbetalingen, want als je winst maakt betaal je sowieso belastingen. Dfisc maakt voor jouw onderneming de oefening of deze investering interessant is waarbij jij als ondernemer dan beslist als je geld niet meteen naar de overheid gaat maar wel naar de cultuursector.
 

Impact van de supernota voor freelancers

Nu de supernota van Bart De Wever het politieke landschap kleurt, zijn er voor freelancers en zelfstandigen mogelijk grote veranderingen op til. Al jaren begeleidt Dfisc freelancers in eenmanszaken en vennootschappen. Met het oog op de nieuwe fiscale plannen, stellen klanten steeds vaker de vraag of het interessant blijft om als zelfstandige te werken – zeker in een vennootschap – en wat de impact voor freelancers is. In dit artikel lichten we de belangrijkste inzichten toe, gebaseerd op de supernota in de versie van midden september 2024.
 

Register voor werkende vennoten

Vanaf 1 juli 2024 trad een nieuwe wettelijke verplichting in werking voor werkende vennoten en zelfstandige helpers in de bouw- en schoonmaaksector. Dit betekent dat werkende vennoten die actief zijn binnen een vennootschap en zelfstandige helpers in een eenmanszaak verplicht geregistreerd moeten worden in een officieel register. Deze maatregel heeft tot doel meer transparantie en controle te waarborgen binnen deze sectoren.
 

Vermogen opbouwen als zelfstandig bedrijfsleider

Als jouw accountant en fiscale adviseur is het onze plicht om je te helpen je financiële doelen te bereiken. Een vraag die je je misschien wel eens hebt gesteld, is: "Hoe kan ik het beste beleggen met mijn vennootschapsgeld?" Dat is een uitstekende vraag en eentje die niet overhaast beantwoord moet worden. Laten we daarom stap voor stap door dit complexe onderwerp gaan. We nemen deze stappen niet alleen en laten, Steven Decorte, vennoot binnen Dfisc aan het woord. Samen met een onafhankelijke portefeuillebeheerder, Stefaan Casteleyn bij 1Vermogensbeheer, kijken we voor een goede portefeuille opbouw.
 

De start van het Peppol-tijdperk

In een vorig blogartikel las je dat Dfisc de ambitie koesterde om al zijn klanten ten laatste tegen midden 2023 via Dfisc Daily ook voor de aankoopfacturen aan te sluiten op het Peppol-netwerk. Deze stap zijn wij ondertussen voorbij. Was je toen nog niet overtuigd om dat te doen, lees dan nog even deze blog door. De verplichte e-facturatie in 2026 lijkt nog veraf, maar we weten allemaal dat de tijd voorbijraast.
 

E-facturen ontvangen? Peppol maakt het je gemakkelijk.

Op 2 februari 2024 heeft het Belgische parlement "de e-facturatie wet" goedgekeurd wat ondernemingen verplicht om hun B2B-facturen elektronisch te versturen. In dit blogbericht maakt Dfisc je warm om ook je aankoopfacturen elektronisch te ontvangen. Als je weet dat je als bedrijf in een B2B-context ten laatste vanaf 2026 e-facturen moet versturen, dan is het een kleine stap om dat ook voor de inkomende facturen te doen. In se brengt het immers geen grote verandering teweeg in de dagelijkse werking van de boekhouding.
 

Afrekening personenbelasting optimaliseren in je eenmanszaak

Een hoge afrekening personenbelasting komt meestal als een koude douche, zeker als je er niet op voorzien bent. Als zelfstandige met een eenmanszaak ben je volop gefocust op het runnen van je onderneming. Soms schiet de gedachte aan de personenbelasting er dan bij in. Toch is het belangrijk om ook met die realiteit rekening te houden, lang voor de afrekening er komt. Waar kunnen wij jouw ontzorgen met ons specialistenwerk?
 

E-facturen snel en eenvoudig verwerken? Dat doe je via Peppol.

In een tijd van toenemende digitalisering verdwijnen de papieren facturen langzaam maar zeker van het toneel. Facturen in pdf-formaat zijn intussen helemaal ingeburgerd. Maar niet voor lang. Door het hoge foutpercentage bij ingelezen pdf-facturen, zijn ook zij namelijk stilaan aan vervanging toe. UBL en Peppol bieden de oplossing en openen de deur naar volledig digitale facturatie. We spreken over e-invoicing of e-facturatie. In dit blogartikel licht Dfisc toe hoe de verwerking van e-facturen er binnenkort uitziet.
 

Hoe geef ik volmacht aan Dfisc?

Je hebt boekhoudkantoor Dfisc aangesteld om je boekhouding te voeren, de jaarrekening op te maken, de nodige fiscaal-administratieve formaliteiten te vervullen ... Hiervoor hebben wij toegang nodig tot diverse platformen. Om ons die toegang te verlenen dien je een volmacht te geven aan Dfisc. We leggen je uit hoe je dit eenvoudig kan doen van thuis uit.