Blog

 

De start van het Peppol-tijdperk

In een vorig blogartikel las je dat Dfisc de ambitie koesterde om al zijn klanten ten laatste tegen midden 2023 via Dfisc Daily ook voor de aankoopfacturen aan te sluiten op het Peppol-netwerk. Deze stap zijn wij ondertussen voorbij. Was je toen nog niet overtuigd om dat te doen, lees dan nog even deze blog door. De verplichte e-facturatie in 2026 lijkt nog veraf, maar we weten allemaal dat de tijd voorbijraast.
 

Aandeelhoudersovereenkomst zet puntjes op de i

Bij de oprichting van een vennootschap ben je wettelijk verplicht om statuten op te maken. Maar het is zeker nuttig om in dat geval ook een aandeelhoudersovereenkomst te hebben. In dit blogartikel lees je hoe ze verschilt van de statuten en waarom je er beter een voorziet.
 

Hoe bepaal je je dagtarief als freelancer?

Eens het kriebelt om na een succesvolle carrière op hoog niveau als freelancer aan de slag te gaan, sta je voor talloze beslissingen en uitdagingen. Een van de meest prangende vragen is: hoe bepaal je je dagtarief als freelancer? Natuurlijk bestaat er geen eenduidig antwoord op die vraag. Maar enkele vuistregels en richtlijnen bieden een basis om een redelijke en concurrerende prijs voor je diensten te bepalen. In dit artikel loodst Dfisc je door enkele belangrijke overwegingen en krijg je tips om je dagfee als freelancer te bepalen.
 

Wat is een patrimoniumtaks voor vzw’s?

Ieder jaar keert de deadline van eind maart terug voor het indienen en betalen van de patrimoniumtaks. Dat is de jaarlijkse taks die vzw's moeten betalen. Maar wat is die patrimoniumtaks precies? We leggen het kort even uit.
 

Elektronische facturatie binnenkort verplicht

De Europese Unie besliste om alle bedrijven gefaseerd te verplichten om B2B-facturen elektronisch te versturen. Sommige landen gingen ons al voor, maar ook in België is de wet gestemd dat de ondernemingen onderling elektronische facturen zullen moeten uitsturen. Naar goede gewoonte brengt Dfisc ook hier duidelijkheid over wat elektronische facturatie voor de verkoopzijde van jouw bedrijf betekent.
 

E-facturen snel en eenvoudig verwerken? Dat doe je via Peppol.

In een tijd van toenemende digitalisering verdwijnen de papieren facturen langzaam maar zeker van het toneel. Facturen in pdf-formaat zijn intussen helemaal ingeburgerd. Maar niet voor lang. Door het hoge foutpercentage bij ingelezen pdf-facturen, zijn ook zij namelijk stilaan aan vervanging toe. UBL en Peppol bieden de oplossing en openen de deur naar volledig digitale facturatie. We spreken over e-invoicing of e-facturatie. In dit blogartikel licht Dfisc toe hoe de verwerking van e-facturen er binnenkort uitziet.
 

E-facturen ontvangen? Peppol maakt het je gemakkelijk.

Op 2 februari 2024 heeft het Belgische parlement "de e-facturatie wet" goedgekeurd wat ondernemingen verplicht om hun B2B-facturen elektronisch te versturen. In dit blogbericht maakt Dfisc je warm om ook je aankoopfacturen elektronisch te ontvangen. Als je weet dat je als bedrijf in een B2B-context ten laatste vanaf 2026 e-facturen moet versturen, dan is het een kleine stap om dat ook voor de inkomende facturen te doen. In se brengt het immers geen grote verandering teweeg in de dagelijkse werking van de boekhouding.
 

Een nieuwe bedrijfswagen? Eerst bezinnen, dan beginnen.

In de wereld van de bedrijfswagens is heel wat in beweging. Tot nu toe is het koffiedik kijken hoe de automarkt zal evolueren en of er een prijsdaling zit aan te komen. Los van de evolutie op de voertuigmarkt biedt de Belgische overheid vandaag voor de komende 10 jaar toch zekerheid over de fiscale aftrekbaarheid van firmawagens. Daarbij is 1 juli 2023 een datum die je beter onthoudt. Dfisc informeert jou als ondernemer graag over de aangepaste regels voor de fiscale aftrekbaarheid van je bedrijfswagen. Zo weet je namelijk precies waar je aan toe bent als je een wagen bestelt.
 

Kerncijfers: het kompas voor je vrij beroep

Als vrij beroeper heb je het hoofd en de handen vol. Meestal ben je gefocust op de inhoud van je zelfstandige activiteit, maar heb je ook voldoende zicht op de cijfers van je onderneming? Door een viertal kerncijfers regelmatig op te volgen heb je een betrouwbaar kompas in handen. Zo kan je tijdig bijsturen waar nodig. Dfisc Daily biedt je een snel en praktisch overzicht van deze KPI’s of key performance indicators, die voor je vrij beroep van belang zijn.
 

Een goede offerte opmaken, hoe doe je dat?

Een offerte opmaken is de eerste stap om tot een overeenkomst met je klant te komen. Het is dan ook belangrijk om er de nodige aandacht aan te besteden. Niet alleen inhoudelijk, maar ook vormelijk. Beschouw een goede offerte als je visitekaartje voor de klant. Met een concrete, heldere inhoud en een verzorgde vorm maak je een grotere kans om een opdracht binnen te halen. Lees verder voor een reeks praktische tips om een goede offerte op te maken.