Kerncijfers: het kompas voor je vrij beroep


 

Als vrij beroeper heb je het hoofd en de handen vol. Meestal ben je gefocust op de inhoud van je zelfstandige activiteit, maar heb je ook voldoende zicht op de cijfers van je onderneming? Door een viertal kerncijfers regelmatig op te volgen heb je een betrouwbaar kompas in handen. Zo kan je tijdig bijsturen waar nodig. Dfisc Daily biedt je een snel en praktisch overzicht van deze KPI’s of key performance indicators, die voor je vrij beroep van belang zijn.

Houd het stuur van je onderneming stevig in handen

Wellicht ken je Dfisc Daily al als een handig platform om je aankoop- en verkoopfacturen op te laden, je archief te raadplegen en diverse rapporten aan te maken. Maar daarnaast vind je er ook een aantal belangrijke kerncijfers voor je vrij beroep. Door die regelmatig te monitoren houd je een goed overzicht op hoe je bezig bent met je onderneming.

Belangrijke kerncijfers

1. Omzet

De economische basis van een vrij beroep is eenvoudig gezegd ‘je tijd verkopen’. Het resultaat daarvan vind je rechtstreeks terug in je omzet. De pure cijfers op zich zeggen al iets, maar vooral de vergelijking over verschillende periodes is interessant. Stijgt of daalt je omzet, hoe doe je het in vergelijking met dezelfde periode in vorige jaren? Door verder te kijken dan enkel de huidige periode, zie je in welke richting de omzet van je onderneming evolueert.

Dfisc - omzet

2. Bedrijfsresultaat

Je bedrijfsresultaat is de winst die je maakt. Dit cijfer laat zien hoe je op financieel vlak bezig bent met je onderneming. Het is ook de basis waarop je – mits een aantal fiscale correcties – belastingen betaalt. Dfisc Daily geeft je bedrijfsresultaat weer in een handige grafiek, die de trend van de voorbije jaren toont per kwartaal. Zo zie je in één oogopslag hoe je onderneming het doet op het gebied van winst.

3. Cash

Het is fijn om een mooie omzet te draaien en een goede winst te boeken, maar cruciaal blijft ook je financiële liquiditeit. Een gezonde onderneming hebben betekent ook dat je al je facturen kan blijven betalen. Je dashboard op Dfisc Daily toont je hoe het is gesteld met je liquiditeit, zowel in grafiekvorm als in cijfers. Goed om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld nieuwe investeringen plant.

Tip

Doe jij al aan cashflowplanning? Lees hier hoe je dat aanpakt en download onze praktische tool.

 4. Jouw eigen cijfer

Boekhouden is maatwerk. Met de voorgaande drie cijfers heb je als vrij beroeper al een goed zicht op hoe het met je onderneming gaat. Zo kan je inspelen op trends en evoluties in je cijfers.

cijfers opvolgen - Dfisc

Wellicht is er nog een specifiek cijfer dat jij graag van nabij wil opvolgen? Bijvoorbeeld je rekening-courant, je openstaande klanten, je personeelskosten … Op jouw vraag richten we je dashboard zo in dat je dit cijfer meteen op je homepage ziet. Spreek ons dus gerust aan als je iets wil veranderen in de huidige lay-out van je dashboard op Dfisc Daily.

Graag meer details?

Wil je graag bepaalde cijfers meer in detail bekijken? Dat kan! Klik rechtsboven in het venster over elk van de kerncijfers op het icoontje om details te zien of een grafiek uit te vergroten.

Bekijk ook eens onze tutorials om meer te halen uit Dfisc Daily. Zo leer je het platform optimaal te gebruiken.

Een menselijke check

Bij Dfisc geloven we sterk in de human touch. Dfisc Daily is een heel praktisch en waardevol instrument, maar het blijft software. Bij het opvolgen van je boekhouding kiezen we er bewust voor om elk kwartaal je cijfers ook door een medewerker te laten nakijken. Zo zijn we zeker dat alles correct is verwerkt.

Heb je alle kosten geüpload maar nog niet al je werk gefactureerd, dan zal het resultaat op Dfisc Daily dat onevenwicht weerspiegelen. Denk dus even na als je iets ziet wat volgens jou niet klopt – wellicht is een bepaald onderdeel nog niet verwerkt of is je input onvolledig. In het portaal zie je tot welke datum alles is verwerkt. Door de manuele check die we elk kwartaal doen, mag je op beide oren slapen: we houden je cijfers mee in het oog en laten niet alles zomaar over aan de computer.

Extra advies nodig?

Door je KPI’s op te volgen rijd je niet op automatische piloot, maar heb je op elk moment een goed zicht op waar je staat met je onderneming. Zo kan je ook bijsturen op basis van je kerncijfers voor je vrij beroep.

Uiteraard sta je er niet alleen voor. Bij Dfisc begeleiden we je graag met persoonlijk advies. Heb je een specifieke vraag in verband met je onderneming, wens je gericht advies of wil je iets laten aanpassen in je dashboard op Dfisc Daily? Spreek ons aan, dan zitten we met je samen voor een persoonlijk overleg.

Contacteer je dossierbeheerder, mail naar office@dfisc.be of maak een afspraak online.