Vermogen opbouwen als zelfstandig bedrijfsleider


 

Als jouw accountant en fiscale adviseur is het onze plicht om je te helpen je financiële doelen te bereiken. Een vraag die je je misschien wel eens hebt gesteld, is: “Hoe kan ik het beste beleggen met mijn vennootschapsgeld?” Dat is een uitstekende vraag en eentje die niet overhaast beantwoord moet worden. Laten we daarom stap voor stap door dit complexe onderwerp gaan. We nemen deze stappen niet alleen en laten, Steven Decorte, vennoot binnen Dfisc aan het woord. Samen met een onafhankelijke portefeuillebeheerder, Stefaan Casteleyn bij 1Vermogensbeheer, kijken we voor een goede portefeuille opbouw.

Basisbeginsel

Is jouw financieel huishouden in orde?

Allereerst is het belangrijk om te controleren of de financiële basis van je onderneming solide is. Heb je al aan de volgende punten gedacht?

1. Voldoende voorafbetalingen gedaan? Als je niet voldoende voorafbetaalt, loop je het risico op een afstraffing. Het is dus essentieel om dit eerst te regelen.
2. Bedrijfskosten. Zorg ervoor dat je genoeg reserve hebt om alle operationele kosten te dekken. Een gezonde cashflow is het fundament van elke succesvolle onderneming.
3. Pensioenopbouw. We adviseren aan om het maximale bedrag binnen je aanvullende pensioenmogelijkheden te benutten.

Risicobepaling

Nu je financiële basis solide is, kunnen we verder kijken. Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s, en het is belangrijk dat je de risico’s kan begrijpen en beheerst. Een paar manieren om dit te doen zijn:

1. Diversificatie: dit is een van de meest effectieve manieren om risico te minimaliseren.
2. Dollar cost averaging: deze techniek kan je helpen om het risico van een slechte timing bij het beleggen te verminderen.

Fiscale overwegingen

Het kiezen van de juiste beleggingsstrategie kan een complex proces zijn. Het doel is een portefeuille op maat te hebben zodat de vermogens intact blijven en groeien. Dit kan door te investeren op de beurs. Dat vereist kenniservaring en aandacht.

Waar we vooral willen op wijzen is dat de belastingen een belangrijke rol spelen bij het beleggen. Hier zijn een paar dingen waar je aan moet denken.

staatsbon advies Dfisc
Beleggingsvormen – advies Dfisc

Je bent particulier

1.
Belegging vaste rente –> vaste roerende voorheffing : 30%
Eventuele kosten –> niet aftrekbaar

2.
Aandelen –> dividenden –> roerende voorheffing: 30%
Kosten –> niet aftrekbaar
Meerwaarde op aandelen –> volledig vrijgesteld = zeer gunstige situatie vermogensopbouw

Je hebt een vennootschap

1.
Ontvangen rente –> extra opbrengst en belastbaar met andere winst uit je vennootschap aan 20% of 25%
Roerende voorheffing –> verrekenbaar
Kosten –> zijn aftrekbaar

2.
Aandelen –> dividenden –> uitkering komt bij de winst en belastbaar aan 20% of 25%
Roerende voorheffing –> terugvorderbaar
Uitkering komt bij de winst + vennootschapsbelasting
Meerwaarde op aandelen –> winst is een belastbaar inkomen en verlies is fiscaal niet aftrekbaar

Er is dus duidelijk een onderscheid en je begrijpt dat je best niet alleen bepaalde beslissingen neemt. Vanuit Dfisc kunnen wij perfect fiscaal advies geven en jouw situatie uitlichten. Daarna is het aan een vermogensbeheerder die klaarstaat als vakman om je vermogen te beheren zodat jij je geen zorgen hoeft te maken. Bij Dfisc werken we steeds op een onafhankelijke manier samen met externe experten. Het brengt ons meteen tot een oplossing en conclusie.

Oplossing en conclusie

Bij cashoverschotten in je vennootschap, die je tijdelijk niet direct nodig hebt, kan je overwegen om te investeren in beleggingen met een vaste rente, vooral in het huidige economische klimaat. Weet dat je, als je het slim aanpakt, het geld met een belastingdruk van minder dan 15% uit je vennootschap kan halen. Dat is in feite op een goedkope manier geld uit je vennootschap halen.

Maar er is meer mogelijk!

We durven te adviseren om indien mogelijk je cash over te brengen naar je privévermogen. Als dynamisch belegger zit je privé in een zeer gunstige positie. Dat komt doordat je op meerwaarden geen vennootschapsbelasting verschuldigd bent.

Enkele tips:

  • Periodieke evaluatie: beleggen is geen eenmalige taak, het vereist voortdurende aandacht
  • Iedere vennootschap is uniek dus laat je professioneel bijstaan en win het nodige advies in
  • Denk eraan om je fiscale situatie te optimaliseren!

Contacteer Steven bij Dfisc voor een juiste analyse en fiscaal advies – office@dfisc.be – tel 050 39 25 23