Plan je cashflow


 

Een belangrijke tip voor iedere ondernemer: plan je cashflow. Jawel, dat kan! Je houdt heel gemakkelijk overzicht op je cashflow of kasstroom via een model in Excel. Heb je er nog geen? Leer hier hoe je eraan begint!

Waarom je cashflow plannen?

Wat als je als zelfstandig ondernemer je onderneming moet sluiten en plots geen ontvangsten meer hebt? Van de ene dag op de andere heb je geen geld meer in kas, maar je blijft wel zitten met maandelijkse vaste kosten die je moet betalen. Heb jij dan een document waarop je kan terugvallen om te zien wat er op je afkomt? Ken jij je cashflow?

Hoe begin je eraan?

Je begint met een Exceltabel op te maken. Een cashflowtabel geeft je kasstroom weer in een eenvoudig overzicht. Je maakt een zo gestructureerd mogelijk model voor jouw business en vult alle bekende gegevens in.

We helpen je op weg met een voorbeeld van een Excel-document om je cashflow te plannen.

Denk niet in termen van kosten en opbrengsten, maar wel van kasontvangsten en uitgaven. Belangrijk daarbij is de volledige lijst van vaste kosten.

Loopt je business normaal, dan neem je je maandelijkse ontvangsten op in het document. Kortom, alle beschikbare contanten voor een maand (ook eventueel via de bank). Heb je een plotse terugval in je inkomsten, dan verwerk je de ontvangsten die je eventueel nog tegemoetziet uit lopende opdrachten en/of noteer je de terugval naar 0 euro.

Een eenvoudige som leert je wat je cashpositie (lees ook: cashflow) op het einde van de maand is:

alle inkomsten – alle uitgaven = cash op einde maand

Cash is king

Een cashflowplanning kan je in principe opmaken voor een heel jaar. Bij de start van de oefening neem je de huidige stand van je bankrekening plus je te verwachten inkomsten. Vervolgens noteer je vaste kosten zoals huur, telefoon, elektriciteit, onderhoud, sociale bijdrage, lening … In de meeste gevallen ken je die op voorhand. Je vult je uitgaven aan met aankopen, lonen … Al die zaken kan je opzoeken in je bestaande boekhouding. Zeker voor gebruikers van Dfisc Daily is het eenvoudig om de digitale documenten te raadplegen.

Op het einde van de eerste maand neem je je cashbedrag mee naar het begin van de tweede maand. Daar tel je alle inkomsten van de tweede maand bij en trek je de uitgaven van de tweede maand af. Zo ga je elke maand door.

Een sterke tool als je hem gebruikt

Je cashflow plannen is geen wondermiddel om goed bij kas te zitten. Het helpt je wel heel sterk om overzicht te behouden op je cashflow, zodat je waar nodig je business kan bijsturen.

Bij Dfisc willen we dan ook iedere ondernemer warm maken om actief aan de slag te gaan met een kasplanning. Via een eenvoudige tool blijf je permanent op de hoogte van je rekeningstand op korte, middellange en lange termijn.

Let wel, een cashflowplanning opmaken is een proces. Het vraagt ook discipline om zo’n Exceltabel op te maken. Je kan je cashflow voor een jaar plannen maar je document zal constant in beweging zijn.

Plots geen inkomsten meer?

We moeten er niet flauw over doen: het kan altijd gebeuren dat inkomsten plots wegvallen. Door ziekte, een foute investering of beslissing, maar ook door een economische crisis als gevolg van een pandemie.

Via je cashflowplanning blijf je ook in moeilijke omstandigheden een goed overzicht bewaren van welke uitgaven je kan opvangen en welke niet.

Blijf vooral zo rustig mogelijk! Overloop je opties en bekijk welke oplossingen er zijn.

Dfisc #meerdanboekhouden

Bij Dfisc zijn we ervan overtuigd dat een goede cashflowplanning erg nuttig is. Het is een tool die je kan helpen om overzicht te houden als het even moeilijk is, om te beslissen over nieuwe investeringen of andere zakelijke keuzes.

Of je nu een ondernemer in de bouw bent, als freelancer werkt of penningmeester bent van een vzw, je cashflow plannen is voor iedereen handig.

Heb je hier nog geen kaas van gegeten of wil je dat we jou op weg helpen? Maak een online afspraak, bel ons op 050 39 25 23 of mail naar office@dfisc.be. We helpen je graag verder!