Een decennium Dfisc: open reflectie op 10 jaar groei


 

Dfisc bestaat 10 jaar. En dat verdient een feestje! We zijn ontzettend trots op het traject dat we aflegden. Een onderneming uit de grond stampen – want dat is een accountancykantoor evengoed – en groei realiseren, verloopt niet altijd van een leien dakje. Dat weet jij, beste ondernemer, natuurlijk als geen ander. Of je nu een bouwfirma leidt, als freelancer werkt, een vzw runt of een vrij beroep uitoefent: om te groeien, is het zaak om elke dag het beste van jezelf te geven.
Daarom zijn we met Dfisc zo fier op wat we met z’n allen bereikten. Hoog tijd om even stil te staan en te vieren met het hele Dfisc-team. Maar helemaal in lijn met waarvoor we staan, laten we ook onze trouwe klanten meegenieten.

Hoe het begon

Als ervaren expert richtte Steven op een barre winteravond Dfisc op. De letter D van Decorte? Nee hoor. Dfisc staat voor het Latijnse ‘Domus Fiscalis’ en verwijst naar de fiscale woning of het belastinghuis.

“Ik wilde een huis van vertrouwen creëren, waar medewerkers graag werken en waar ondernemers terechtkunnen met al hun ondernemersvragen”, licht Steven toe. “Ik denk dat dat gelukt is”, voegt hij er trots aan toe.

 

Nog maar enkele jaren geleden … links Charlotte en Marina die al van bij het begin deel uitmaken van het Dfisc-team.“We maken al sinds het begin deel uit van het Dfisc-team. De tijd vloog voorbij en in die tien jaar zagen we veel evolueren. Wat in die periode nooit veranderde, was de visie van Dfisc om een persoonlijk en familiaal accountancykantoor te zijn waar iedereen zich goed in zijn vel voelt.” (Charlotte en Marina) 

Tweemaal zo groot

Kort na de oprichting stapte Stevens echtgenote Ann mee in het Dfisc-verhaal. Met haar uitgebreide expertise op het vlak van vzw’s vormt ze een sterke pijler van Dfisc. Vijf jaar later sluit Jochen aan als vennoot. Het drietal Jochen, Ann en Steven – intern wel eens JAS genoemd – leidt Dfisc nu samen. 

Vandaag telt het Dfisc-team 16 experten en verdubbelde de oorspronkelijke kantoorruimte die ook meermaals vernieuwd en aangepast werd aan de moderne werkomstandigheden. Waar is de tijd dat klanten hun aan- en verkoopfacturen in mappen aanleverden? Ook die ruimte biedt nu plaats aan extra bureaus.

Van boekhouder naar trusted advisor

De tijd stond niet stil. Dat merkte je ook als klant. Ondertussen maak je facturen in Dfisc Facturatie, laad je aankoopfacturen op in Dfisc Daily en komen steeds meer facturen automatisch op het platform terecht. Wat een verschil met 10 jaar geleden. Achter de schermen zorgen wij ervoor dat alles – ook naar de digitale overheidsdiensten toe – netjes georganiseerd blijft. We kijken uit naar komende uitdagingen van e-invoicing, e-reporting, enzovoort. Dfisc is pionier op het vlak van digitalisering en neemt hierin iedereen mee.

Herken je het eerste Dfisc-logo nog? Eind 2021 kozen we voor een nieuw logo met als slagzin “Je droom in cijfers met advies”.

“Ik herinner me nog goed dat mijn eerste klant letterlijk vroeg of ik hem kon helpen om zijn droom te realiseren. Hij wist niet hoe eraan te beginnen.” (Steven Decorte)


 
Door de automatisering en digitalisering zal het puur manuele werk verdwijnen. En dat vinden we prima. Zo komt er namelijk tijd vrij om onze klanten te adviseren. Dat is precies waarom we een nieuw logo lieten ontwerpen en het persoonlijke aspect benadrukken. Van bij het begin al vonden we persoonlijk – live of online – contact van klanten met de Dfisc-expert ontzettend belangrijk. Zo leren we elk ondernemersverhaal grondig kennen. 

Het vernieuwde logo met slagzin: met helemaal in lijn met wat Dfisc wil zijn.

Een team van experten

Net zoals andere sectoren staat de accountancywereld voor grote uitdagingen. De knowhow die alle Dfisc-collega’s moeten verwerven, is immens en verandert continu. Dagelijkse bijscholing is dus noodzakelijk.

Bij Dfisc geloven we in het principe van een vaste contactpersoon die het ondernemersverhaal door en door kent en de juiste vertaalslag maakt voor de klanten.

Bovendien ontstonden er de voorbije jaren diverse specifieke expertises: vzw’s, personenbelasting, juridische expertise, compliance-verantwoordelijke, expert onboarding … 

In functie van hun overeenkomstige interesses brengen collega’s dus extra expertise mee. Dat betekent tegelijkertijd een uitdaging, want de job van dossierbeheerder-accountant bij Dfisc ondergaat een ware metamorfose. Die transformatie pakken we samen als team aan. 

Wist je trouwens dat ook de accountancysector te kampen heeft met schaarste aan medewerkers? Het is een van de redenen waarom we extra aandacht schenken aan onze jobsite. Neem gerust een kijkje en ontdek de bedrijfscultuur en activiteiten van Dfisc.  

Dfisc wil een langdurige en stabiele thuis zijn voor z’n medewerkers. Vaak beslist een stagiair na de eerste werkervaring bij Dfisc om te blijven. Ook als de gezinssituatie verandert. Bij Dfisc staan de work-lifebalance en menselijke familiale waarden namelijk altijd voorop. 

Het doet dus zeker deugd dat veel medewerkers van het eerste uur nog altijd bij ons aan het werk zijn. Charlotte en Marina zijn hier mooie voorbeelden van. 

Obstakels en veerkracht

Accountancy en fiscaliteit zijn pittige disciplines. De regelgeving verandert om de haverklap, de overheid creëert soms een onduidelijk speelveld en de compliance-wetgeving is stevig.

“Toch is het onze gedroomde job”, zegt Steven. “We halen onze passie en energie uit het begeleiden van ondernemers. We werken keihard om het Dfisc-verhaal uit te bouwen. Net daarom is de voldoening zo groot”, besluit Steven.

 

Duurzaam Dfisc

Tegenwoordig is duurzaamheid een hip marketingbegrip. Dfisc vond duurzaamheid van bij het begin uiterst belangrijk. We planten geen bomen, maar ondernemen duurzaam vanuit een sterk buikgevoel.
Naast een uitvoerig blogartikel over het thema was Steven te gast in de podcast van Axudo, een organisatie die bedrijven begeleidt op hun weg naar duurzaam ondernemen. 

Difsc gelooft onder andere in:

  • lokaal werken (veel medewerkers fietsen dagelijks naar Dfisc)
  • enkele vzw’s op weg helpen met gratis advies
  • ethisch omgaan met belastingen en regelgeving vanuit het geloof in eerlijke fiscaliteit waaraan iedereen bijdraagt
  • slim ventilatiesysteem in plaats van airco
  • water uit een tapkraan
  • lokale leveranciers 

 

Vooruitblik op de komende 10 jaar

“We werken aan een onafhankelijk Dfisc met persoonlijk contact en groei dat een positieve dynamiek en schaalvergroting creëert om toekomstige uitdagingen aan te gaan”, vertelt Steven. “We streven er absoluut niet naar om de grootste te worden. We blijven geloven in persoonlijk, toegankelijk contact en een vlotte bereikbaarheid van ons – binnenkort nog groter – aanbod.” 

“De digitalisering gaat snel. We omarmen de evoluties en behouden onze rol als voorloper. Wel blijven we praktisch en menselijk omkaderd voor de ondernemers die het dagelijks nodig hebben”, vervolgt Steven. 

 

Feest

Trots vieren we het 10-jarig bestaan van Dfisc. Het was een periode van groei, innovatie en duurzaam succes. We kijken dankbaar terug op ons traject en de realisatie van een betrouwbaar belastinghuis voor ondernemers. Met een toegewijd team, een steeds bredere expertise en de voortdurende digitalisering voelen we ons klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Dank aan onze trouwe klanten, gedreven medewerkers en externe partners en leveranciers die bijdroegen aan het succesvolle verhaal van Dfisc. Op naar het volgende decennium!