Hoe bepaal je je dagtarief als freelancer?


 

Eens het kriebelt om na een succesvolle carrière op hoog niveau als freelancer aan de slag te gaan, sta je voor talloze beslissingen en uitdagingen. Een van de meest prangende vragen is: hoe bepaal je je dagtarief als freelancer? Natuurlijk bestaat er geen eenduidig antwoord op die vraag. Maar enkele vuistregels en richtlijnen bieden een basis om een redelijke en concurrerende prijs voor je diensten te bepalen. In dit artikel loodst Dfisc je door enkele belangrijke overwegingen en krijg je tips om je dagfee als freelancer te bepalen.

Praktische tips om je ideale dagtarief te bepalen

1. Huidig loonbudget als basis

Als je momenteel in dienstverband werkt en overweegt om te gaan freelancen, neem je het best je huidige loonkost als uitgangspunt. Deel het bedrag door het aantal werkdagen per jaar om een ruwe dagvergoeding te bekomen. Denk er wel aan dat die berekening vaak complex is en je beter ook rekening houdt met andere factoren. Waag je je liever niet alleen aan die berekeningen? Doe dan voor advies en begeleiding een beroep op experts, zoals Dfisc.

2. Marktwaarde als referentie

Met je huidige loonbudget als startpunt is het cruciaal om ook na te gaan wat de markt biedt voor je vaardigheden en expertise. Vergelijk je berekening met de dagtarieven van andere freelancers met een vergelijkbare dienstverlening. Zo krijg je een realistisch beeld van de mogelijke dagfees. Heb je zelf minder zicht op de markt? Aangezien Dfisc veel freelancers in zijn klantenportefeuille heeft, beschikken we over waardevolle, anonieme  gegevens om je in de juiste richting te zetten.

3. Budget van de opdrachtgever

Het haalbare dagtarief hangt wel eens af van het budget dat de opdrachtgever voor het project voorziet. Het is dus zeker ook belangrijk om te weten wat je netto overhoudt na aftrek van alle kosten. Dat vormt een goede basis om te beslissen of de opdracht voor jou financieel aantrekkelijk is en het dus de moeite is om hem te aanvaarden.

Dfisc Tips voor freelancers

Tips en tricks om als freelancer je dagprijs te berekenen

Optimaliseer met je huidige loonbudget

Zelfs zonder loonsverhoging kan freelancen al heel wat voordelen bieden. Denk aan flexibiliteit, afwisseling en fiscale optimalisatie. Raadpleeg bronnen en verzamel extra informatie, zoals het e-book van Dfisc over het starten als freelanceconsultant.

Wees realistisch over vakantiedagen en niet-factureerbare dagen

Calculeer in dat je als freelancer geen vakantiedagen in rekening brengt. Hou ook rekening met de tijd tussen opdrachten, prospectie en administratieve taken. Als goede vuistregel kan je uitgaan van 200 tot 220 factureerbare dagen per jaar.

Conclusie

De uitdaging om je dagtarief te bepalen, ga je als freelancer best ernstig aan. Door rekening te houden met je huidige loonbudget, je marktwaarde en het beschikbare budget van je opdrachtgever, krijg je een realistische en concurrerende dagfee. Denk er zeker aan om de niet-factureerbare dagen mee te nemen. Doe ook een beroep op bronnen en diensten om uiteindelijk weloverwogen beslissingen te nemen. Met de juiste aanpak en een goed zicht op je waarde als freelancer, bouw je een succesvolle en vervullende carrière als zelfstandige professional uit.

Starten als freelancer? Dfisc begeleidt.

Droom je van een carrière als freelancer? Maar loop je vast op het correcte dagtarief? Dan helpt Dfisc je om zicht te krijgen op je marktwaarde en een antwoord te vinden op de vraag ‘hoe bepaal je je dagtarief als freelancer’.

Maak voor persoonlijke begeleiding een online afspraak, mail naar office@dfisc.be of bel ons op 050 39 25 23.