Elektronische facturatie binnenkort verplicht


 

De Europese Unie besliste om alle bedrijven gefaseerd te verplichten om B2B-facturen elektronisch te versturen. Sommige landen gingen ons al voor, maar ook in België is de wet gestemd dat de ondernemingen onderling elektronische facturen zullen moeten uitsturen.

Naar goede gewoonte brengt Dfisc ook hier duidelijkheid over wat elektronische facturatie voor de verkoopzijde van jouw bedrijf betekent.

Geen ver-van-je-bedshow

2026 lijkt misschien veraf, maar bij opdrachten voor overheidsdiensten, zoals lokale besturen, musea en vzw’s, is een e-factuur in het gestructureerde UBL-formaat nu al verplicht. Voor kleinere bedragen hanteert de overheid nog een tolerantiegrens, maar vanaf september 2023 ontkom je ook hier niet aan de elektronische facturatie of e-invoicing.

Overgangsperiode

Vandaag versturen veel bedrijven hun facturen in UBL-formaat met een extra pdf-bestand. Het is een positieve eerste stap die de wereld van de klassieke pdf-factuur verbindt met die van de elektronische facturatie. De facturen van Dfisc bijvoorbeeld zijn e-facturen. Ook wij sturen momenteel nog een pdf-bestand mee.

Voordelen van UBL en Peppol

Eens je Peppolde autosnelweg van de UBL-facturen – hebt verkend, leer je het nieuwe systeem vanzelf appreciëren. Vooral omdat e-facturatie alleen maar positieve effecten heeft op je bedrijf. We geven hier graag 5 voordelen van UBL en Peppol mee:

  1. Je facturen gaan niet meer verloren en komen vanzelf op de juiste plaats terecht.
  2. Klanten verwerken – en dus betalen – elektronische facturen vlotter.
  3. Er is minder risico op factuurfraude. Peppol is namelijk een beveiligd netwerk met een KYC-verplichting (Know Your Customer). Dat betekent dat je een bedrijf met de KYC-controle uitvoerig identificeert vooraleer je er een zakenrelatie mee opbouwt.
  4. Klanten voelen zich ontzorgd, wat zich vertaalt in een grotere klanttevredenheid.
  5. Je zorgt voor een professionele uitstraling van je bedrijf.

Hoe verstuur je een factuur via Peppol?

Om elektronische facturen te versturen via het Peppol-netwerk, passeer je altijd een access point. Je krijgt als ondernemer dus nooit direct toegang tot Peppol. Bekende facturatie- en boekhoudpakketten, zoals Teamleader, bieden acces points via serviceproviders. Maar wees gerust: ook met onze facturatieoplossing Dfisc Facturatie is het doodeenvoudig om je toegang tot het Peppol-netwerk te voorzien. Bekijk hier hoe je gemakkelijk zelf je toegang tot Peppol opzet via Dfisc Facturatie.

Wat met klanten die nog niet met Peppol werken?

Wil je als Peppol-deelnemer een e-factuur versturen naar een klant? Dan gebeurt er automatisch een controle of die klant aan zijn aankoopzijde klaar is om UBL-facturen via Peppol te ontvangen. Bekijk hier hoe dat er in de praktijk uitziet.

Is je klant nog niet aangemeld bij een access point en besliste hij dus nog niet om zijn aankoopfacturen elektronisch via Peppol te ontvangen? Dan krijg je automatisch een melding en weet je als leverancier dat de klant zijn factuur via de gebruikelijke weg verwacht. Is dat via e-mail? Dan kan je alsnog een UBL-factuur toevoegen.

Wat met buitenlandse klanten?

Dfisc informeert

Het Peppol-platform is een wereldwijd initiatief. Hou er wel rekening mee dat de timing in de verschillende landen kan verschillen. Zeker in de overgangsfase is de kans groot dat de aanmelding op het Peppol-netwerk bij veel klanten nog moet gebeuren.

Een facturatiepakket als meest gebruiksvriendelijke oplossing

In het beginstadium is het vanzelfsprekend dat veel van je klanten voor hun aankoopfacturen de stap naar Peppol nog moeten zetten. Voor jou als leverancier zorgt een facturatiepakket, zoals Dfisc Facturatie, hoe dan ook voor een vloeiende workflow, ook al werkt je klant nog niet met Peppol. Het facturatiepakket verifieert namelijk direct of de klant waarvoor je een e-factuur wil aanmaken, aangemeld is op een access point. Zo win je tijd en maak je van bij het begin de juiste keuze: Peppol of geen Peppol.

Veraf maar tegelijk zo dichtbij

Wees proactief en zet nu al de nodige stappen om je voor te bereiden op de Europese verplichting om elektronisch te factureren. Je creëert een professionele uitstraling van je bedrijf, behoort tot de eerste geregistreerde bedrijven en kijkt uit naar een vlottere betaling van je facturen. Waarom nog langer wachten?

Dfisc Brugge logo

Nog vragen?

Dfisc is er om je te ontzorgen en al je vragen te beantwoorden. Maak dus gerust een online afspraak met onze Dfisc Facturatie-expert, bel 050 39 25 23 of mail naar office@dfisc.be.