De start van het Peppol-tijdperk


 

In een vorig blogartikel las je dat Dfisc de ambitie koesterde om al zijn klanten ten laatste tegen midden 2023 via Dfisc Daily ook voor de aankoopfacturen aan te sluiten op het Peppol-netwerk. Deze stap zijn wij ondertussen voorbij. Was je toen nog niet overtuigd om dat te doen, lees dan nog even deze blog door. De verplichte e-facturatie in 2026 lijkt nog veraf, maar we weten allemaal dat de tijd voorbijraast.

Dfisc is de aanloopfase al een tijdje gestart

Dfisc laat je in een aanloopfase graag langzaam wennen aan het idee om aankoopfacturen in UBL-formaat via Peppol te ontvangen en ze automatisch in Dfisc Daily terecht te zien komen. Zo merk je ook vanzelf dat eventuele dubbele facturen gemakkelijk te vermijden zijn.

Aangezien je tijdens zo’n overgang nog volop went aan UBL-facturen als vervanging van het vertrouwde pdf’je, bestaat natuurlijk het risico van dubbele facturen. In dat scenario komt de e-factuur in UBL-formaat automatisch in de boekhouding terecht, maar laad je dezelfde factuur in pdf-formaat gewoontegetrouw ook op. De dubbele factuur is dan een feit.

Jij ontvangt nu al veel UBL-facturen? Denk er dan zeker aan om je eigen verkoopfacturen in een B2B-omgeving uit te sturen in dat formaat. Dat verloopt via Dfisc Facturatie automatisch mits de juiste instelling maar mis zeker de trein niet als het over e-facturatie gaat. Vraag naar de juiste instelling in jouw facturatiepakket.

Slim boekhoudpakket

Mits een kleine manuele ingreep rekent Dfisc Daily, het (pré)boekhoudpakket van Dfisc, snel af met dubbele facturen. Detecteert Dfisc Daily een vermoedelijk dubbele factuur? Dan genereert de tool een melding en verschijnen beide exemplaren op je beeldscherm. Het is dan aan jou om na verificatie de pdf-versie van de tweemaal ingelezen factuur manueel te wissen.

De voorbereidingsfase is de ideale periode om het nieuwe boekhoudkundige landschap te verkennen.

Oefening baart kunst

Daarom vinden we het bij Dfisc belangrijk om je nu al vertrouwd te maken met de werking van UBL en Peppol. We kwamen dus overeen dat facturen van bijvoorbeeld SD Worx, de Nationale Bank, Xerius, Proximus/Telenet, Acerta, Edenred, Farys en natuurlijk ook Dfisc automatisch in je boekhoudpakket terechtkomen.

Werk je met Dfisc Daily en besliste je om je aankoopfacturen via Peppol te ontvangen? Dan hoef je die facturen dus niet meer te uploaden. Hoe vlugger je je bewust bent van het automatische proces, hoe vlugger je de reflex afleert om pdf-facturen op te laden.

Dfisc staat aan je zij

Heb je nog vragen over het Peppol-verhaal? Twijfel je over de praktische gang van zaken? Of wil je elektronische facturen vanaf nu via Peppol ontvangen? Je leest er meer over in ons blogbericht: Maak het je gemakkelijk en ontvang facturen via Peppol.