Impact van de supernota voor freelancers


 

Nu de supernota van Bart De Wever het politieke landschap kleurt, zijn er voor freelancers en zelfstandigen mogelijk grote veranderingen op til. Al jaren begeleidt Dfisc freelancers in eenmanszaken en vennootschappen. Met het oog op de nieuwe fiscale plannen, stellen klanten steeds vaker de vraag of het interessant blijft om als zelfstandige te werken – zeker in een vennootschap – en wat de impact voor freelancers is.

In dit artikel lichten we de belangrijkste inzichten toe, gebaseerd op de supernota in de versie van midden september 2024.

Wat houdt de supernota precies in?

Belangrijk om te weten: de supernota is de voorloper van een mogelijk regeerakkoord. Het document schetst maatregelen en voorstellen, die nog in concrete wetgeving moeten worden omgezet. Bovendien is er nog geen politieke meerderheid voor alle voorstellen, waardoor de uiteindelijke impact van de supernota voor freelancers onzeker blijft. Toch geeft de supernota een duidelijk beeld van de eventuele richting die het fiscaal beleid uitgaat.

Eenmanszaken: kleine verlichting, maar hoge druk blijft

Voor freelancers en zelfstandigen met een eenmanszaak voorziet de supernota enkele gunstige maatregelen. Om de belastingdruk voor die groep te verlagen, is er in de nota sprake van:

  • een extra forfaitaire kostenaftrek van 20%
  • een lagere premietaks op de Pensioenovereenkomst Zelfstandigen (POZ)
  • extra fiscale voordelen om groene investeringen aan te moedigen

Die maatregelen mogen dan wel positief zijn voor zelfstandigen met lage kostenstructuren – zoals veel freelancers en consultants –, toch blijft de totale belastingdruk hoog. Op basis van onze actieve klantendossiers ramen we de gemiddelde belastingdaling in absolute cijfers op minder dan 1.500 euro per jaar. De totale marginale belastingdruk voor eenmanszaken – inclusief inkomstenbelasting en sociale bijdragen – bedraagt dus nog altijd meer dan 60%.

Vennootschappen: strengere regels

De voordelige fiscale structuur van een vennootschap zet veel freelancers ertoe aan om hun activiteiten onder te brengen in een vennootschap. Dat komt doordat de combinatie van de vennootschapsbelasting (20%) en de roerende voorheffing (15% tot 30%) zorgt voor een lagere totale belastingdruk van 32% tot 44%.

Om de stijgende trend van vennootschapsvorming minder aantrekkelijk te maken, stelt de supernota strengere maatregelen voor, zoals:

  • de verminderde aftrekbaarheid van dividenden (DBI)
  • de uitdoving van de verlaagde roerende voorheffing van 15% (VVPR-bis)
  • strengere regels voor aandelenoptieplannen
  • hogere belasting op voordelen, zoals tankkaarten

Voor de gemiddelde freelancer blijft het effect van de aangepaste vennootschapsbelasting beperkt. De veranderde roerende voorheffing daarentegen betekent wel een aanzienlijke impact. Het VVPR-bis-tarief van 15% – een belangrijk voordeel voor veel ondernemers – verdwijnt namelijk. De maatregel doet de totale belastingdruk stijgen van 32% naar 36%.

Voor freelancers bieden de nieuwe liquidatiereserves nu de voordeligste optie, maar de nota stelt ook hier een verhoging voor van de belasting op liquidatiereserves van 10% plus 10%. Dat kan een significante impact hebben op freelancers die optimaal gebruikmaken van dividenduitkeringen.

financieel plan

Positief is wel dat het standaardtarief van de roerende voorheffing daalt van 30% naar 25%. Concreet zou de nieuwe totale belastingdruk in een vennootschap 36% tot 40% bedragen, in vergelijking met 32% tot 44% nu. Dat betekent dat de fiscale voordelen van een vennootschap iets minder aantrekkelijk worden, maar in veel gevallen nog altijd voordeliger zijn dan eenmanszaken. Het is dus ook nu van groot belang om het totale plaatje te bekijken.

Wat betekent dat voor freelancers?

Voor veel freelancers en consultants hangt de keuze tussen eenmanszaak en vennootschap af van hun specifieke situatie. De supernota brengt ietwat verlichting voor eenmanszaken, maar de belastingdruk blijft aanzienlijk. Vennootschappen krijgen te maken met strengere regels, maar de belastingvoordelen blijven bestaan. Misschien zal het kantelpunt voor de omschakeling naar een vennootschap door de supernota verschuiven. In veel gevallen blijft een vennootschap echter de fiscaal gunstigste keuze.

Dfisc Brugge logo

Advies op maat? Dfisc beantwoordt al je vragen

Bij Dfisc begrijpen we dat elke freelancer en consultant uniek is. Daarom bieden we begeleiding op maat, rekening houdend met fiscale en niet-fiscale overwegingen. Eenmanszaak of vennootschap, we zorgen ervoor dat je altijd de beste beslissing neemt – afgestemd op de meest recente fiscale ontwikkelingen.

Benieuwd welke structuur het best bij je past? Neem gerust contact met ons op. Maak een online afspraak, mail naar office@dfisc.be of bel ons op 050 39 25 23. We loodsen je graag door het veranderende fiscale landschap.