Fiscale controle op relatiegeschenken en restaurantbezoeken


 

Tegenover iedere betaling door je onderneming moet er een document staan in je boekhouding. Dat geldt ook voor relatiegeschenken, restaurantbezoeken en tankbeurten met de wagen. Naar aanleiding van een recente fiscale controle geven we drie tips mee om je tickets en restaurantbonnen correct bij te houden. Onder het motto ‘Beter verwittigd dan verrast’.

Tip 1: Relatiegeschenk

Duid aan voor wie het geschenk is en vermeld het beroepsmatige karakter.

Relatiegeschenken kan je het hele jaar door geven, maar de maanden december en januari zullen er bij velen toch wel uitspringen. Als je een factuur of ticket hebt van de aankoop, vermeld dan altijd aan welke relatie het werd uitgedeeld en in welk kader (geboorte, nieuwjaar …).

Laat ook duidelijk op de factuur vermelden wat je gekocht hebt, dus niet enkel de vermelding ‘relatiegeschenk’.

Tip 2: Restaurantbonnen

Duid aan met wie je uit eten ging en vermeld het beroepsmatige karakter.

Noteer altijd op je restaurantbon/btw-bon de naam van de klant of leverancier met wie je ging lunchen of dineren en eventueel voor welk project.

Tip 3: Tankbonnetjes

Betaal een tankbeurt zonder factuur met de bankkaart van je onderneming.

De beste manier om je tankkosten bij te houden is een tankkaart aanschaffen per auto. Zorg ervoor dat je altijd met die ene tankkaart tankt voor die specifieke personenwagen. Voor deze tankbeurten ontvang je een factuur, die vanuit je vennootschap wordt betaald per overschrijving.

Heb je de tankkaart toevallig eens niet bij of heb je er nog geen, betaal dan de tankbeurt (waarvan je achteraf een ticketje afdrukt of ontvangt) met de bankkaart van je onderneming, niet met cash geld of op een andere manier. (Lees ook: Is er btw-aftrek mogelijk met tankbonnetjes?)

Tickets en bonnen digitaal verwerken

Ben je gebruiker van Dfisc Daily? Dan kan je de ticketjes gemakkelijk inscannen via de app die eraan gekoppeld is. Download hem via de App Store of Google Play en ontdek snel de mogelijkheden van deze handige app.

Vragen of advies?

Heb je vragen naar aanleiding van deze tips? Laat zeker niet na ons te contacteren: mail naar office@dfisc.be of bel op 050 39 25 23. We helpen je graag!