6 tips voor freelancers en een perfecte boekhouding


 

Je doet het beter jezelf niet aan om onnodig tijd te verliezen aan je boekhoudadministratie, dus vanaf het begin structuur insteken is de boodschap! We geven je graag 6 tips mee hoe je het kan aanpakken of wat je kan doen om een perfecte boekhouding te voeren.

Tip 1: inkomsten en uitgaven structureren

Inkomende facturen en uitgaande rekeningen aan je klanten houd je best gescheiden bij in een map. Of je maakt hier gebruik van onze onlinetool DfiscDaily waar je je documenten eenvoudig kan opladen. Voorzie een vast moment in de week om je administratie bij te werken.

Tip 2: Leg een reserve aan om je belastingen te betalen

Het is algemeen geweten dat je belastingen betaalt op je inkomsten. Om niet voor een verrassing te komen staan, voorzie je best een percentage van je inkomsten om deze kost te dekken. Zet het geld apart!

Tip 3: maak een notitie bij je bonnetjes en archiveer ze

Meteen een overzicht bewaren, is ons advies. Of je nu een factuur op papier of digitaal krijgt, je kan ze beter meteen voorzien van de nodige uitleg. Bv. bij een btw-bonnetje van een restaurant noteer je met welke klant je ging eten, voor welk project, … (Lees ook ons blogartikel i.v.m. fiscale controle op relatiegeschenken en restaurantbezoeken).

APPnormaal handig

Gebruik de app (in de App Store of in google play) gekoppeld aan je DfiscDaily. Het is APPnormaal handig om je bonnetjes op te laden via je smartphone.

Tip 4: Maak tijd voor je debiteurenbeheer

Je houdt graag je bedrijf gezond dus dat je klanten tijdig betalen, is wel belangrijk. Wacht niet te lang met het uitsturen van herinneringen. Stel daarvoor een intern stappenplan op zodat je weet op welke dag je de betaling moet opvolgen en welke actie je kan ondernemen (herinnering per mail, sms, briefje sturen, aangetekende zending, …). Dfisc heeft hiervoor een leuke tool Dfisc Facturatie: van hieruit kan je factureren en tijdig je rappels uitsturen.

Tip 5: Houd privé en werk gescheiden

Het is goed om weten dat je best privé en zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden houdt. Een aparte bankrekening brengt duidelijkheid voor de fiscus en voor jezelf. Volg altijd de regels van de overheid, dit bespaart controles en boetes.

Tip 6: Aarzel niet om advies te vragen

Beter tijdig je netwerk aanspreken of een expert, een boekhouder contacteren als je vragen hebt. Een fiscaal vraagstuk laat je beter oplossen door je dossierbeheerder bij Dfisc, dan dat je het zelf fout of te laat oplost. We nemen graag dergelijk opzoekwerk uit je handen zodat je de focus kunt leggen op je job als freelancer.

Vragen of advies nodig? Maak nu online een afspraak met iemand van ons team.  Mailen kan ook altijd naar office@dfisc.be