Een perfecte boekhouding? 6 tips voor freelancers


 

Als freelancer wil je geen onnodige tijd verliezen aan het bijhouden van je boekhouding. Vanaf het begin structuur inbouwen is dan ook de boodschap! We geven je zes tips mee om een perfecte boekhouding te voeren.

Tip 1: Structureer je inkomsten en uitgaven

Inkomende facturen en uitgaande rekeningen aan je klanten houd je het best gescheiden bij in een map. Nog beter: maak gebruik van onze onlinetool DfiscDaily om je documenten eenvoudig op te laden. Voorzie een vast moment in de week om je administratie bij te werken.

Tip 2: Leg een reserve aan om je belastingen te betalen

Dat je belastingen moet betalen op je inkomsten weet je op voorhand. Om niet voor verrassingen te staan wanneer het zover is, voorzie je het best een percentage van je inkomsten om deze kost te dekken. Zet het geld apart!

Tip 3: Maak een notitie bij je bonnetjes en archiveer ze

Of je nu een factuur op papier of digitaal krijgt, je voorziet ze beter meteen van de nodige uitleg. Bij een btw-bonnetje van een restaurant noteer je bijvoorbeeld met welke klant je ging eten, voor welk project … (Lees ook ons blogartikel i.v.m. fiscale controle op relatiegeschenken en restaurantbezoeken). Zo behoud je altijd het overzicht.

APPnormaal handig

Gebruik de app ClearFacts (in de App Store of in Google Play) die gekoppeld is aan DfiscDaily. Handig om je bonnetjes op te laden via je smartphone!

Tip 4: Maak tijd voor je debiteurenbeheer

Je houdt graag je bedrijf gezond, dus is het belangrijk dat je klanten tijdig betalen. Wacht niet te lang met het uitsturen van herinneringen. Stel daarvoor een intern stappenplan op, zodat je weet op welke dag je de betaling moet opvolgen en welke actie je kan ondernemen: een herinnering per mail, een sms, een briefje sturen, een aangetekende zending … Dfisc heeft hiervoor een handige tool: Dfisc Facturatie. Daarmee kan je factureren en tijdig rappels uitsturen.

Tip 5: Houd privé en werk gescheiden

Privé- en zakelijke inkomsten en uitgaven houd je het best gescheiden. Een aparte bankrekening brengt duidelijkheid voor de fiscus en voor jezelf. Volg altijd de regels van de overheid; dat bespaart controles en boetes. Vanaf 1 januari 2022 spreekt men van meer transparantie naar de fiscus en is die bankrekening van de onderneming extra belangrijk geworden. Lees het hier in de blog over de fiche 281.20.

Tip 6: Aarzel niet om advies te vragen

Spreek tijdig je netwerk aan of contacteer een expert zoals je boekhouder als je vragen hebt. Een fiscaal vraagstuk laat je beter oplossen door je dossierbeheerder bij Dfisc dan dat je het zelf fout of te laat oplost. We nemen je dit soort opzoekwerk graag uit handen zodat jij kan focussen op je werk als freelancer.

Heb je vragen of nood aan advies? Maak online een afspraak met iemand van ons team.  Mailen kan ook altijd naar office@dfisc.be.