Geld uit je vennootschap halen


 

Geld uit je vennootschap halen is mogelijk, maar er zijn verschillende manieren om dat te doen. Het kan ook niet zomaar. Heb je oplossingen of advies nodig? Ontdek hier enkele technieken.

De mogelijkheden zijn persoon- en situatiegebonden – vraag advies aan Dfisc!

Als ondernemer is je privévermogen afgeschermd. Maar ook met het vermogen van je vennootschap kan je niet zomaar doen wat je wil. Toch wil je wel geld uit je vennootschap halen, en liefst zo fiscaalvriendelijk en optimaal mogelijk!

Verschillende technieken

Er zijn verschillende technieken om extra budget te besteden. Je kan een bepaald budget naar de eigenaar(s) van de vennootschap laten vloeien op de volgende manieren:

loon

Loon

Je vennootschap keert je een loon uit voor je prestaties als zaakvoerder. Je betaalt hierop wel belasting via je personenbelasting (meestal variërend van 30% tot 50%). Er geldt hier ook een verhoging met de aanvullende gemeentebelasting en je moet rekening houden met je sociale bijdragen (20%).

Dividend

Als je onderneming winst heeft geboekt, kan je je via de aandeelhoudersvergadering een dividend laten uitkeren. Dat komt neer op een deel van de winst. Hierop betaal je 30% roerende voorheffing, of 15% als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Liquidatiereserve

Je kan het extra budget ook besteden door het over vijf jaar te laten uitkeren als dividend via een liquidatiereserve. Kleine vennootschappen kunnen deze reserve aanleggen met een deel van de winst. Hier geldt een afzonderlijke vennootschapsbelasting van 10% op dat bedrag. Na vijf jaar betaal je bij de uitkering een roerende voorheffing van 5%, of niets als je wacht tot de vereffening van je vennootschap.

IPT

Een belangrijke techniek in het hele rijtje is de investering in een IPT of individuele pensioentoezegging. Hiermee bouw je via je vennootschap een aanvullend pensioenkapitaal op, dat uitgekeerd wordt op je pensioenleeftijd. Als je aan alle voorwaarden voldoet, is de premiestorting voor de IPT een aftrekbare beroepskost.

IPT individuele pensioentoezegging

Daarnaast zijn er nog andere technieken om geld uit je vennootschap te halen, zoals de rekening-courant, huurinkomsten onroerend goed, kapitaalvermindering … Maar in deze blogpost hebben we de belangrijkste toegelicht.

Dfisc biedt fiscaal advies op maat

Bij Dfisc willen we vooral het verschil maken door een fiscale vergelijking te maken voor jou. We zetten al deze technieken naast elkaar zodat je duidelijk ziet wat de interessantste optie is voor jou als ondernemer. Dat maakt deel uit van het fiscaal advies in onze ruime dienstverlening.

Wanneer je eenmaal voor een bepaalde methodiek gekozen hebt, kan het resultaat nog verder financieel verbeterd worden via een rendementsvolle invulling van de gekozen optie.

Voor de optie IPT bieden wij een studie op maat aan. Meer daarover lees je in onze andere blogpost. Vraag gerust een offerte voor deze studie; het loont echt de moeite!

Contacteer Dfisc voor alle info en advies: maak een online afspraak, bel naar 050 39 25 23 of mail naar office@dfisc.be.