Het juiste btw-tarief in de bouwsector: alles wat je moet weten


 

Het juiste btw-tarief hanteren in de bouwsector kan knap lastig zijn. Het percentage dat je moet rekenen hangt af van een aantal factoren, zoals of je klant een particulier of een onderneming is en, in het geval van privéwoningen, de leeftijd van de woning. In deze blogpost zetten we alles op een rijtje om je een duidelijk overzicht te geven.

Btw-tarief voor particuliere klanten

Bij het werken voor particuliere klanten speelt de ouderdom van de woning een grote rol in het btw-tarief dat je moet aanrekenen.

Renovatie van een woning ouder dan 10 jaar

Voor werken in onroerende staat aan een woning die ouder is dan 10 jaar, kun je 6% btw aanrekenen. Sinds 1 januari 2022 is het voormalige verplichte attest vervangen door een standaardverklaring op je factuur (toevoegen: aut in Dfisc Facturatie?). De verantwoordelijkheid voor de juistheid van deze verklaring ligt nu bij de klant.

Renovatie van een woning jonger dan 10 jaar

Als je werkt aan een woning die jonger is dan 10 jaar, moet je het normale btw-tarief van 21% in rekening brengen.

Renovatie van een woning jonger dan 10 jaar

Als je werkt aan een woning die jonger is dan 10 jaar, moet je het normale btw-tarief van 21% in rekening brengen.

Nieuwbouw

Bij een nieuwbouwproject voor een particuliere klant reken je 21% btw aan.

Quote: Pas je het verkeerde tarief toe, dan ben je als verkoper bij een eventuele controle zelf verantwoordelijk voor fouten.

Btw-tarief voor ondernemingen

Wanneer je werkt in opdracht van een onderneming, hangt het btw-percentage af van de vraag of je klant al dan niet btw-plichtig is.

De klant is btw-plichtig

Voor een btw-plichtige klant mag je de factuur opmaken met het systeem van btw-medecontractant. In dit geval hoef je geen btw aan te rekenen.

 De klant is niet btw-plichtig

Voor klanten die niet btw-plichtig zijn, moet je het standaardtarief van 21% btw aanrekenen.

Conclusie

Het juiste btw-tarief aanrekenen op je facturen is van cruciaal belang en kan complex zijn, gezien de verschillende factoren die in overweging moeten worden genomen. Heb je vragen, contacteer dan je dossierbeheerder bij Dfisc zodat deze btw-regeling correct wordt toegepast en eventuele boetes worden voorkomen.

Op Dfisc kan je bouwen

Op Dfisc kan je bouwen. Wij kennen de bouwsector, kunnen je de mogelijkheden toelichten en je als een ervaren gids waarschuwen voor eventuele valkuilen. Op die manier bespaar je geld, tijd en ergernissen. En kan jij focussen op wat je graag bouwt.