Houd je vzw gezond met zicht op je kerncijfers


 

Bij het beheer van een vzw komt heel wat kijken. Vaak ben je vooral bezig met de activiteiten en de mensen die erbij betrokken zijn, maar heb je ook voldoende zicht op de cijfers van je vzw? Door een viertal kerncijfers regelmatig op te volgen blijft je vzw gezond en kan je tijdig bijsturen waar nodig. Dfisc Daily biedt je een snel en praktisch overzicht van deze KPI’s of key performance indicators, die voor jouw vzw van belang zijn.

Monitor je vzw deskundig

Wellicht ken je Dfisc Daily al als een handig platform om je aankoop- en verkoopfacturen op te laden, je archief te raadplegen en diverse rapporten aan te maken. Maar daarnaast vind je er ook een aantal belangrijke kerncijfers. Door die regelmatig te monitoren houd je een goed overzicht op hoe je bezig bent met je vzw.

Belangrijke kerncijfers

1. Bedrijfsresultaat

Je bedrijfsresultaat is de winst die je maakt. Dat idee voelt wellicht wat vreemd aan in een non-profitomgeving, maar toch is het voor een vzw minstens even belangrijk als voor een onderneming om op een duurzame manier winst te boeken. Alleen zo kan je immers voor continuïteit zorgen. Het is dan ook heel nuttig om de evolutie van je bedrijfsresultaat goed op te volgen. Dfisc Daily biedt je hiervoor een handige grafiek, die de evolutie van het bedrijfsresultaat duidelijk weergeeft.

2. Cash

Het is fijn om een goed bedrijfsresultaat te hebben, maar cruciaal blijft ook je financiële liquiditeit. Een gezonde vzw hebben betekent ook dat je al je facturen kunt blijven betalen. Je dashboard op Dfisc Daily toont je hoe het is gesteld met je liquiditeit, zowel in grafiekvorm als in cijfers. Goed om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld nieuwe investeringen plant.

Tip

Doe jij al aan cashflowplanning? Lees hier hoe je dat aanpakt en download onze praktische tool.

3. Opbouw verschillende kosten

Vaak moet je in een vzw verantwoording afleggen aan je stakeholders (leden, overheid, belanghebbenden …) over de verschillende uitgaven. Niet tot in detail per factuur, maar wel over wat er per rubriek wordt besteed. Dfisc Daily geeft je een helder basisoverzicht van de kosten, zowel in een taartdiagram als in cijfers. Wil je meer weten over een specifiek resultaat, klik dan gewoon door om de details te zien. Zelfs tot op factuurniveau als het moet.

4. Jouw eigen cijfer

Boekhouden is maatwerk. Met de voorgaande drie cijfers heb je al een goed zicht op hoe het met je vzw gaat. Zo kan je inspelen op trends en evoluties in je kerncijfers voor je vzw.

Volg de kerncijfers van je vzw

Wellicht is er nog een specifiek cijfer dat jij graag van nabij wil opvolgen? Bijvoorbeeld je rekening-courant, je personeelskosten … Op jouw vraag richten we je dashboard zo in dat je dit cijfer meteen op je homepage ziet. Spreek ons dus gerust aan als je iets wil veranderen in de huidige lay-out van je dashboard op Dfisc Daily.

Graag meer details?

Wil je graag bepaalde cijfers meer in detail bekijken? Dat kan! Klik rechtsboven in het venster over elk van de kerncijfers op het icoontje om details te zien of een grafiek uit te vergroten.

Bekijk ook eens onze tutorials om meer te halen uit Dfisc Daily. Zo leer je het platform optimaal te gebruiken.

Een menselijke check

Bij Dfisc geloven we sterk in de human touch. Dfisc Daily is een heel praktisch en waardevol instrument, maar het blijft software. Bij het opvolgen van je boekhouding kiezen we er bewust voor om elk kwartaal je cijfers ook door een medewerker te laten nakijken. Zo zijn we zeker dat alles correct is verwerkt.

Heb je alle kosten geüpload maar zijn nog niet al je inkomsten geboekt, dan zal het resultaat op Dfisc Daily dat onevenwicht weerspiegelen. Denk dus even na als je iets ziet wat volgens jou niet klopt – wellicht is een bepaald onderdeel nog niet verwerkt of is je input onvolledig. In het portaal zie je tot welke datum alles is verwerkt. Door de manuele check die we elk kwartaal doen, mag je op beide oren slapen: we houden je cijfers mee in het oog en laten niet alles zomaar over aan de computer.

Extra advies nodig?

Door je KPI’s op te volgen vaar je niet blind, maar heb je op elk moment een goed zicht op waar je staat met je vzw. Zo kan je je vzw ook bijsturen op basis van je kerncijfers.

Uiteraard sta je er niet alleen voor. Bij Dfisc begeleiden we je graag met persoonlijk advies. Heb je een specifieke vraag in verband met je vzw, wens je gericht advies of wil je iets laten aanpassen in je dashboard op Dfisc Daily? Spreek ons aan, dan zitten we met je samen voor een persoonlijk overleg.

Contacteer je dossierbeheerder, mail naar office@dfisc.be of maak een afspraak online.