Huurindexatie voor je vennootschap niet altijd een goed idee


 

Als je als bestuurder onroerende goederen (in België) aan je vennootschap verhuurt, brengt dat voordelen met zich mee. In een huurovereenkomst bepaal je de huurprijs en andere voorwaarden. Zoals bij elk huurcontract heb je dus het recht om de huurprijs te indexeren. In dit blogartikel lees je waarom het zinvol is om bijvoorbeeld je thuiskantoor te verhuren aan je vennootschap. Maar als accountancykantoor vindt Dfisc het ook zijn plicht om je te waarschuwen. Met de sterke indexatie van 2023 in het verschiet is het namelijk niet altijd een goed idee om voor de huur van privéruimtes voor je vennootschap de index te volgen.

Nut van een huurovereenkomst

Een huurovereenkomst is fiscaal voordelig omdat je de huur die de vennootschap betaalt, kan inbrengen als aftrekbare kost. Ook vormt de huuropbrengst een alternatieve bron van inkomsten die onder een voordeliger belastingtarief vallen.

Als je creatieve brein nu het lumineuze idee krijgt om een torenhoge huurprijs voor je onroerend goed aan te rekenen, ben je eraan voor de moeite. De fiscus bedacht namelijk een formule om bij misbruik, bv. een te grote huurindexatie, onrealistische huurbedragen te herkwalificeren als loon. Extra inkomsten waarop je dus belastingen en sociale bijdragen betaalt.

Huurindexatie niet altijd voordelig

In de context van de sterke indexatie van 2023 trekt Dfisc even aan de alarmbel. Het is juridisch zeker mogelijk om de huurprijs voor je vennootschap te indexeren. Alleen is dat niet altijd verstandig.

Hoe meer je namelijk indexeert – dus hoe hoger de huurprijs –, hoe meer risico je loopt om door herkwalificatie in de categorie van overdreven huur te vallen en je beroepsinkomsten te zien stijgen.

In het geval van een huurverhoging keer je jezelf als zaakvoerder dus ook meer loon uit. Daardoor bestaat de kans dat je op die extra inkomsten 50% personenbelasting en 20% sociale lasten betaalt.

Professioneel advies

Het nut van huurindexatie is duidelijk een genuanceerd verhaal dat verschilt van geval tot geval. Zeker is dat het niet zinvol is om zomaar te indexeren zonder advies in te winnen van een professional. Een indexatie van de huurprijs heeft immers zoveel andere gevolgen.

Vraag het aan Dfisc

Denk je eraan om onroerend goed aan je vennootschap te verhuren? Twijfel je of een huurindexatie in jouw geval slim is? Zoek je begeleiding om een huurovereenkomst op te stellen en de fiscaal interessantste huurprijs te berekenen? Maak een online afspraak met je dossierbeheerder, bel 050 39 25 23 of mail naar office@dfisc.be.