Investeren in airco of andere klimatisering? Houd het hoofd koel


 

We hadden al enkele mooie warme dagen, maar voor je het weet is het weer zover en zitten we met z’n allen te puffen van de hitte. En dan snakt iedereen naar verkoeling. Als de warmte eenmaal binnen zit, krijg je ze moeilijk weer buiten. Slecht voor de productiviteit, want helder denken en veilig handelen wordt moeilijk als de temperaturen te hoog oplopen. Bovendien is extreme hitte schadelijk voor je gezondheid en die van je medewerkers. Investeren in airco of andere klimatisering kan daarom een verstandige zet zijn. Hoe pak je dat aan en wat kan je inbrengen als beroepskost in je eenmanszaak of vennootschap? En is airco de evidente keuze of zijn er ook duurzamere alternatieven? Dfisc helpt je het hoofd ook op zakelijk en fiscaal vlak koel te houden.

Kan je airco als beroepskost inbrengen?

Investeren in airco of andere klimatiseringssystemen is vaak een dure aangelegenheid. De vraag ligt dan ook voor de hand of je een deel van deze kost fiscaal kan recupereren. Doorgaans is dat mogelijk, maar let op: een installatie die je in je privéwoning laat plaatsen, kan je niet zomaar volledig in kosten brengen voor je zelfstandig beroep. Daarom is het goed om eerst even de zaken te becijferen voor je halsoverkop naar de telefoon grijpt om een vakman te laten komen. Voor de eenvoud spreken we hierna van airco, maar dezelfde principes gelden ook voor andere verkoelingssystemen die je laat installeren.

  • Bij een eenmanszaak moet je bekijken of je de ruimte waarin je de airco laat installeren geheel of gedeeltelijk beroepsmatig gebruikt. In verhouding tot het beroepsmatige aandeel kan een stuk van de investering in de exploitatie van je eenmanszaak worden ingebracht.
  • Voor een vennootschap geldt hetzelfde. Hier moet je er wel rekening mee houden dat de installatiewerken meestal gebeuren aan een pand dat privé-eigendom is. Wil je de investering als kost voor je vennootschap afschrijven, dan dien je te bekijken of er een juridische titel mogelijk is om die investering met je vennootschap te doen. De vennootschap kan bijvoorbeeld de kantoorruimtes huren van jou als privépersoon. Ook hier bekijk je dan welk gedeelte van de woning je professioneel gebruikt en op welke manier de vennootschap verhoudingsgewijs een deel van de investering ten laste kan nemen.
  • Zorg ervoor dat de installateur het juiste btw-tarief aanrekent bij de werken. Ben je btw-plichtig, dan kan de factuur worden opgemaakt met jou als btw-medecontractant. Dit betekent dat er geen btw verschuldigd is – weliswaar enkel voor het beroepsmatige deel van de werken. Spreek er zeker je installateur over aan.

Oog voor duurzaamheid

Airco is vaak de eerste oplossing waar mensen aan denken bij deze extreme hitte. Toch zijn er ook heel wat alternatieve mogelijkheden om kantoren, ateliers of andere beroepsruimtes koel te houden in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan lamellen voor het raam, zonnewerende gordijnen, ventilatiesystemen die ’s nachts koude lucht in de ruimte binnentrekken, zonneluifels buiten aan de woning … Dikwijls zijn dit soort toepassingen ook duurzamer, want airco verbruikt behoorlijk veel energie.

podcast duurzaam ondernemen

Dfisc wil je niet zeggen wat je moet doen of laten op dat vlak, maar trekt zelf wel expliciet de kaart van duurzaamheid. In een podcast over duurzaam ondernemen ging Steven Decorte onder andere in op de keuzes die Dfisc bij de verbouwing van zijn kantoren maakte voor verkoeling en ventilatie van de ruimtes.

Ben je op zoek naar een geschikt klimatiseringssysteem voor je professionele ruimtes, onderzoek dan goed de diverse mogelijkheden op de markt. Airco kan de gepaste oplossing zijn, maar er zijn ook alternatieven die minder impact hebben op het milieu en even efficiënt kunnen zijn. Laat je adviseren door professionals die het ruimere aanbod kennen en de voor- en nadelen van de diverse systemen kunnen uitleggen. Een organisatie die advies kan verlenen over duurzaam ondernemen in brede zin is bijvoorbeeld Axudo.

Advies over de fiscale kant van verkoelingssystemen

Denk je erover te investeren in airco of een ander klimatiseringssysteem voor je eenmanszaak of vennootschap? Spreek ons gerust aan om te bekijken wat je als beroepskost kan inbrengen. Maak een online afspraak, mail naar office@dfisc.be of bel ons op 050 39 25 23. We helpen je graag de koelte te bewaren, ook bij je professionele investeringen.