Attest 6% btw op renovatie vervangen door standaardverklaring
Als aannemer ben je onderworpen aan een attesteringsplicht bij renovatiewerken aan een verlaagd btw-tarief van 6%. Het vroegere verplichte attest bij 6% btw op renovatie is sinds 1 januari 2022 afgeschaft. Het wordt vervangen door een standaardverklaring die je nu moet vermelden op je factuur voor de klant. Lees hier wat je moet weten om correct te factureren.
De klant is een particulier
Als je klant een particulier is, bepaalt de ouderdom van de woning hoeveel btw je moet aanrekenen. Bij werken in onroerende staat in of aan een woning ouder dan 10 jaar mag je 6% btw aanrekenen.
Hoe pak je het aan?
Het vroegere verplichte attest is sinds 1 januari 2022 vervangen door een standaardverklaring op de factuur die je opmaakt aan de klant.
Vanaf nu moet deze vermelding op je factuur staan:
Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat
1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat minstens tien/vijftien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken,
(2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en
(3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker.
Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.
Dfisc Facturatie doet het voor jou
Gebruik je al ons facturatiepakket Dfisc Facturatie? Dan word je in de watten gelegd, want het programma voegt de juiste clausule automatisch in je facturen in.
Praktische info hierbij: de module “BTW-attest” werd vervangen door de nieuwe module “BTW-verklaring renovatie” die deze verklaring automatisch op de factuur plaatst. Als de oude module “BTW-attest” reeds was geactiveerd zal ook deze nieuwe module automatisch worden geactiveerd.
Ben je nog geen gebruiker maar benieuwd wat dit facturatieprogramma voor jou kan doen? Vraag het aan je dossierbeheerder of stuur een mail naar office@dfisc.be – een demo kan altijd!
Kan je niet zomaar overstappen naar Dfisc Facturatie, voeg dan zeker de standaardclausule toe op je facturen zodat ze wettelijk in orde zijn.
–> Vanaf 1 juli 2022 valt het gebruik van het 6% btw-attest volledig weg!
Tot dan is er een overgangsperiode waarin het attest nog gebruikt kan worden. Ons advies echter: pas je facturen zo snel mogelijk aan en wacht niet tot dan, zodat je in juli niet ineens met facturen zit die wettelijk niet in orde zijn.
–> Voor facturen tot 31/12/2021 is wel nog een attest nodig als je de btw van 6% op renovatie toepast.
Correct gebruik op factuur
Klant is verantwoordelijk
Wanneer aan minstens één van de voorwaarden in de verklaring niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn. In dat geval is de klant aansprakelijk voor het betalen van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.
Het is aan de klant om binnen de maand te reageren als er een foute vermelding op de factuur zou staan. Als aannemer ben je daarbij niet langer aansprakelijk voor de foutieve toepassing van een verlaagd tarief als de woning niet aan een van de voorwaarden voldoet.
Volledig overzicht btw in de bouw
In de bouw gelden diverse btw-tarieven, afhankelijk van het soort werk en voor welke klant je het uitvoert. Renovatie, verbouwing, nieuwbouw … voor elk project dien je goed na te kijken welk btw-tarief je moet aanrekenen. Lees daarvoor onze blogpost over het juiste btw-tarief in de bouw.
Vraag zeker ook ons handig gratis e-book aan, dat altijd naast je kan liggen op je kantoor als je facturen moet maken!
Vragen of advies?
Heb je nog vragen over de nieuwe verplichte vermelding op facturen bij renovatie aan 6% btw? Aarzel niet om je dossierbeheerder te contacteren. Bellen kan ook, op ons algemeen nummer 050 39 25 23.
Dfisc – Je droom in cijfers met advies