Oplaadkosten voor je elektrische bedrijfswagen correct inbrengen in je vennootschap


 

Als bedrijfsleider moet je alle kosten die je maakt voor je vennootschap ook via de vennootschap betalen. Dat geldt ook voor het opladen van je elektrische bedrijfswagen. Als je een externe laadpaal gebruikt, kan je die kost makkelijk afzonderlijk bewijzen. Maar wat als je de wagen thuis oplaadt? Dan moet je kunnen aantonen welk volume van je totale elektriciteitsverbruik naar het opladen van de wagen gaat. Hoe doe je dat?

Alle kosten aan de bedrijfswagen zijn voor je vennootschap

Alle kosten die je maakt voor de bedrijfswagen van je vennootschap, moet je ook via je vennootschap betalen. Dat geldt zowel voor onderhoud, reparaties als tankbeurten.

Met een benzine- of dieselwagen is dat snel gefikst: via een tankkaart kan je bijvoorbeeld maandelijks facturen ontvangen voor de tankbeurten van je vennootschap. Alles helder en duidelijk: die facturen horen in de boekhouding van je vennootschap.

Met een elektrische wagen is het bewijzen van de oplaadbeurten niet altijd even vanzelfsprekend. Gebruik je externe laadpalen, dan kan je kiezen voor een laadkaart (het equivalent van de traditionele tankkaart), zodat de facturatie afgelijnd is. Maar veel bedrijfsleiders laden hun bedrijfswagen ook regelmatig thuis op. Het verbruik is dan een deel van je totale elektriciteitsverbruik thuis.

Hoe scheid je professioneel verbruik van privéverbruik?

Het probleem met thuis opladen is dat je meestal niet je volledige elektriciteitsfactuur als kost voor je vennootschap kan inbrengen. In die factuur zit namelijk ook je privéverbruik verrekend. Je moet dus kunnen aantonen welk volume van je totale elektriciteitsrekening naar het opladen van je bedrijfswagen is gegaan. Bij Dfisc bekijken we samen met jou hoe we deze kost correct in je vennootschap kunnen onderbrengen.

Een eenvoudige en handige oplossing is een tussenmeter plaatsen op het stopcontact dat je thuis gebruikt om je wagen op te laden. Zo’n tussenmeter is een toestelletje dat meet hoeveel elektriciteit je specifiek vanaf dat ene stopcontact gebruikt. Je kan dit kopen via een aantal elektrozaken. Op de elektriciteitsafrekening zie je dan hoeveel kilowatt je thuis hebt verbruikt voor het opladen van je bedrijfswagen.

Je kan ook thuis een laadpaal laten installeren. Er zijn onder meer diverse wagenmerken die laadpalen verkopen. Veel daarvan hebben standaard een tussenmeter als functie.

Kost inbrengen in onkostenvergoeding bedrijfsleider

Wanneer je op die manier exact weet welk volume je hebt verbruikt voor je bedrijfswagen, kan je aan het rekenen gaan. Op je elektriciteitsfactuur vind je de kost per kilowatt elektriciteit terug. Door het verbruikte elektriciteitsvolume van de tussenmeter met die kost te vermenigvuldigen, bereken je de totale kost voor het thuis opladen van je bedrijfswagen.

Voor dit bedrag maak je dan een onkostennota op van jou als bedrijfsleider aan je vennootschap. Via de vennootschap betaal je deze kost aan jezelf terug.

Terugbetaalde kosten vermelden op fiche 281.20

We schreven het al in een eerdere blogpost: sinds 2022 moet je de precieze bedragen die je van je vennootschap aan jezelf als bedrijfsleider terugbetaalt vermelden op de fiscale fiche 281.20 (bezoldigingen bedrijfsleider). Dat geldt ook voor het thuis opladen van je bedrijfswagen. Als je je elektriciteitsfacturen privé hebt betaald en achteraf de kost voor het opladen van je wagen terugbetaalt via je vennootschap, moet je het exacte bedrag van die terugbetaling vermelden op fiche 281.20.

Vragen? Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om de kost van je oplaadbeurten thuis te berekenen? Aarzel niet om je dossierbeheerder aan te spreken. Of geef ons een seintje via office@dfisc.be of T 050 39 25 23. We helpen je graag om de oplaadkosten voor je bedrijfswagen correct in te brengen in je vennootschap.