Reken het juiste btw-tarief in de bouw


 

In de bouw gelden diverse btw-tarieven, afhankelijk van het soort werk en voor welke klant je het uitvoert. Renovatie, verbouwing, nieuwbouw … voor elk project dien je goed na te kijken welk btw-tarief je moet aanrekenen. Pas je het verkeerde tarief toe, dan kan je problemen krijgen bij een controle. Btw bijpassen en daarbovenop een boete betalen: niemand zit erop te wachten. Dfisc maakt je daarom wegwijs met een gratis e-book, zodat je als aannemer steeds het correcte btw-percentage aanrekent.

Welk btw-tarief voor welke klant?

Weet jij exact welk btw-tarief je moet rekenen bij de renovatie van een privéwoning van 8 of 12 jaar oud? En bij de installatie van een verwarmingsketel in een appartementsgebouw? Wat als je het dak van een privéwoning moet repareren die eigendom is van een vennootschap? Mag je dan het stelsel van btw-contractant toepassen of niet? En als die woning deels privé, deels zakelijk gebruikt wordt, hoe zit het dan weer juist?

Heel wat vragen, waar je als aannemer weleens het noorden bij verliest. Bovendien is de wetgeving voor de bouw op sommige vlakken heel complex. Bij regels die er op papier simpel uitzien, zitten in de praktijk soms heel wat addertjes onder het gras.

Toch is het belangrijk om telkens het juiste btw-tarief toe te passen, want bij een eventuele controle ben jij als verkoper verantwoordelijk voor fouten in de aangerekende btw.

Een handig overzicht

Dit schema geeft je een houvast voor de belangrijkste regels rond btw in de bouw:

Voer je renovatiewerken uit voor een particuliere klant, dan bepaalt de leeftijd van de woning welk btw-tarief je moet rekenen. Bij een woning ouder dan 10 jaar is dat 6%, bij een woning jonger dan 10 jaar of een nieuwbouw 21%.

Is je klant een onderneming, dan is de voornaamste vraag of die al dan niet btw-plichtig is. Bij een btw-plichtige klant mag je voor werken in onroerende staat het stelsel van btw-medecontractant gebruiken. Bij een niet-btw-plichtige klant reken je in principe 21% btw, maar ook daar zijn uitzonderingen op.

P.S. Wist je trouwens dat het btw-attest bij renovatiewerken aan 6% btw sinds 1 januari 2022 vervangen is door een verplichte vermelding op de factuur?

Begeleiding en advies voor ondernemers in de bouwsector

De bouwsector is een van de specialisaties van Dfisc. We staan je dan ook met veel plezier bij met advies op maat. Heb je vragen over de correcte toepassing van btw of wil je deskundige begeleiding bij je plannen als ondernemer in de bouw? Maak een afspraak online, mail naar office@dfisc.be of bel naar 050 39 25 23, of We helpen je graag!