Financiële onafhankelijkheid voor freelancers & consultants


 

Samen met The Mind Transformers gingen we in een workshop dieper in op de typische valkuilen en drempels op het pad naar financiële onafhankelijkheid. Twaalf freelancers uit de Brugse regio hebben zich alvast gewapend met een stevige bagage om hun positie te versterken.

Ontdek hier 5 tips uit de workshop om jouw financiële onafhankelijkheid als freelancer of consultant te versnellen.

De meeste freelancers kiezen er bewust voor om heel onafhankelijk te kunnen opereren. Toch zien we in de praktijk iets heel anders. Door de manier waarop ze zich opstellen tegenover hun opdrachtgevers bereiken ze vaak net het omgekeerde.

Tijdens de workshop gingen we in op een hele reeks tegenstellingen, waarvan we er hier vijf uitlichten.

1. Kerntaken versus oppervlakkige taken

Nieuwe en toekomstige business ontwikkelen zien freelancers en consultants vaak als een bijzaak. Maar in de praktijk ontstaan nieuwe cliënten enkel door gerichte conversaties of na doorverwijzingen uit het netwerk dat je actief hebt gecreëerd.

TIP: Spendeer minstens 1 avond of middag per week aan je business van morgen.

2. Behagen versus bedienen

Als consultant houd je ervan erkenning te krijgen of aardig gevonden te worden. Te vaak ga je daarom extra diensten presteren die buiten de afgesproken scope vallen om je goodwill te demonstreren. Ook vermijd je confrontaties, want wat als deze ene opdrachtgever de overeenkomst niet verlengt?

TIP: Jouw cliënten huren je niet in omdat je aardig bent. Maak goede en duidelijke afspraken en laat die nakomen.

3. Gehecht versus ongehecht

Wanneer je als consultant gaat negotiëren voor een nieuwe opdracht, heb je vaak geen alternatief achter de hand. Je wil te allen prijze die nieuwe opdracht binnenhalen. Het gevolg? Je opdrachtgevers voelen jouw needyness en gebruiken/misbruiken die vaak om je tegen een lager tarief te laten presteren.

TIP: Zorg steeds dat je op verschillende paarden inzet. Kom vanuit de positie dat je toekomstige opdrachtgever jou moet inspireren om aan de slag te gaan.

4. Krachtige versus zwakke beloften

Vaak ga je ervan uit dat als iemand jou een belofte doet, die persoon voor 100% zijn woord zal nakomen. In de praktijk is dat meestal alleen zo als er niets tussenkomt in het schema van die persoon. Daardoor sta je vaak voor verrassingen.

TIP: Vraag je contact of de gemaakte belofte een krachtige of zwakke belofte is. Een krachtige belofte is een echt commitment, wat er ook gebeurt. Een zwakke belofte wordt enkel gehouden zolang alle factoren of de context dezelfde blijven. Alleen al doordat je deze vraag durft te stellen verhoog je beduidend de kans dat de ander de afspraak nakomt.

Het principe van krachtige beloftes doen is uiteraard ook op jezelf van toepassing.

5. Verwachtingen versus afspraken

Verwachting is de moeder van de ontgoocheling. Een verwachting komt vaak vanuit een hiërarchische positie ten opzichte van de andere persoon in plaats van gelijkheid. Professionals maken afspraken. Daardoor weet iedereen altijd wat de consequenties zijn als de afspraak wel of niet wordt nageleefd. Dit maakt het stukken makkelijker om elkaar erop aan te spreken.

TIP: Her-evalueer de samenwerkingen met je opdrachtgevers. Komen ze vooral vanuit verwachtingen of zijn het heldere afspraken?

Wat kan Dfisc voor jou doen?

Vanuit financieel standpunt kan Dfisc je helderheid brengen rond de volgende vragen:

  • Op welke manier haal ik het plafond weg uit mijn businessmodel?
  • Hoe creëer ik een passief inkomen?
  • Welke financiële indicatoren moet ik bewaken als freelancer of consultant?

Meer info of advies?

Wil je meer info over deze workshop of een persoonlijk gesprek om jouw groei en financiële onafhankelijkheid te versnellen? Neem dan contact op met Mario Haneca of Steven Decorte.

  • Voor financieel advies: Steven Decorte – Dfisc 050 39 25 23 – office@dfisc.be 

(Dit blogbericht is een bijdrage van Mario Haneca van The Mind Transformers.)