Over de belastingdruk in België (2022)


 

Deze zomer gaf Steven een inleiding tijdens een ondernemersevent over het fiscale landschap in België. Toegegeven, de belastingdruk is zwaar in België. Zo vieren we onze taks freedom day (de dag waarop je voor jezelf begint te werken, ipv de fiscus) op 14/07/2022. Meer dan de helft van het jaar werken we dus niet voor onszelf. Zoals velen weten, staat Steven (in naam van Dfisc) voor een eerlijk en haalbaar belastingssysteem. In deze blog vind je een throwback naar zijn keynote.

Creatieve optimalisatie of (on)bewust belastingen ontlopen 

We doen nog even een throwback naar de zomer van 2022. Voor wie het zag passeren op onze sociale media: Steven gaf op de afterwork van The Bridge een korte presentatie over het fiscale landschap in België.

Tax Freedom Day 

 14 juli 2022 werd dit jaar uitgeroepen tot de Tax Freedom Day in België. Het is de dag waarop een werknemer in theorie niet langer belastingen moet betalen aan de overheid en dus voor eigen rekening begint te werken.  Deze datum halfweg het jaar, duidt op het feit dat er een hoge fiscale druk is in België (we staan helaas op nummer 3). Neem dit moment zeker niet al te letterlijk. Het lijkt een feestdag maar het is er geen.  De overheid komt nadien ook nog om de hoek kijken om bij elke beweging van je vermogen de overschot van je loon opnieuw te innen eens je het spendeert.  

Tax Freedom Day in 2022 – voorwoord Dfisc – Steven Decorte

De Brepols-doctrine: wat? 

 Niemand betaalt graag belastingen en de belastingregels zijn een heel complexe materie.  Fraudedossiers halen daarom ook vaak het nieuws. Daarom haalt Steven er graag even de Brepols-doctrine bij: dat is een rechtszaak waarbij een mijlpaalarrest werd uitgesproken door het Hof van Cassatie in 1961. Het arrest heeft bepaald dat de belastingplichtige het recht heeft om de minst belaste weg te kiezen. En dat is ook de plicht van ons, zijnde jouw adviseur. Zolang je binnen het wettelijk kader blijft, is het je recht om voor de minst belastbare weg te kiezen. 

grondwettelijk_hof_onbelast_bijverdienen

Als laatste wil Steven nog even de belastingregels vergelijken met een loket in het postkantoor. Herinner je,  je hebt verschillende loketten. Iets heel vreemds, meestal schuif je aan bij het drukste loket. Het is niet omdat je graag lang wacht maar omdat je denkt dat dit het populairste is. In feite zijn belastingen ook zo; je kiest regels uit of er wordt promotie gemaakt voor iets dat interessant is (bedrijfsfiets, privéwoning via de vennootschap, auteursrechten,…). Je kiest dat loket, je maakt correct gebruik van die maatregel.  Maar plots zegt de fiscus dat het niet de bedoeling is dat iedereen dat zomaar toepast. Dus legt men extra regels op waardoor populaire belastingvoordelen (die 100% wettelijk zijn) afgeblokt worden. Daardoor wordt het soms lastig omdat de ene kan gebruik maken van een regel en de andere niet.” 

Tot zover de intro op een event waarbij heel wat ondernemers aanwezig waren. De boodschap blijft dat wij kunnen meedenken in vraagstukken en oplossingen kunnen bieden. Denken in termen van vermogen, dividenden of andere toepassingen. Wat wij doen, is kijken hoe we op een correcte manier een zelfstandige loopbaan kunnen organiseren. Een bron van verschillende inkomsten gaan aankaarten met een haalbare, correcte en vooral eerlijke belastingdruk.

Spreek Steven zeker aan als je vragen hebt. Algemeen e-mailadres van ons kantoor is office@dfisc.be.