Onbelast bijverdienen bij een vzw: kan dat nog?


 

Tot vorig jaar mocht je tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen met verenigingswerk, diensten van burger tot burger of in de deeleconomie. In januari 2021 is de bestaande wetgeving rond onbelast bijklussen opgeheven. Een belastingvrij centje bijverdienen is dus niet meer zo vanzelfsprekend. Lastig voor wie als particulier wilde bijklussen, maar ook voor vzw’s, die niet meer zo makkelijk als vroeger een beroep kunnen doen op losse medewerkers. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden voor mensen die op occasionele en kleinschalige basis een handje willen toesteken bij een vzw. Een overzicht van de mogelijkheden en verplichtingen bij vrijwilligerswerk, verenigingswerk en de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR).

Onbelast vrijwilligerswerk bij een vzw

Wie als vrijwilliger aan de slag gaat bij een vzw, kan daarvoor een kostenvergoeding ontvangen, als de vzw daarvoor kiest. Er zijn twee opties: de forfaitaire en de reële kostenvergoeding. Als die binnen een wettelijk bepaald maximum per dag en per jaar blijven, is de vergoeding belastingvrij. Boven dat maximum is de volledige vergoeding voor de vrijwilliger belastbaar. De kostenvergoeding is ook combineerbaar met een kilometervergoeding.

vzw boekhouding Brugge

Als vzw moet je aan een aantal verplichtingen voldoen, onder andere op het vlak van contract en verzekering. Lees het volledige artikel over vrijwilligerswerk zodat je goed geïnformeerd bent en als vzw op een correcte manier met je vrijwilligers omgaat.

Bijverdienen met verenigingswerk bij een vzw

De regelgeving rond verenigingswerk is heel wat smaller geworden. Vanaf 2021 is dit systeem beperkt tot de sportsector. Vzw’s uit andere sectoren kunnen er dus niet langer gebruik van maken. Bovendien is verenigingswerk niet meer belastingvrij tot 500 euro per maand. Het wordt nu vanaf het begin belast, zowel voor de vzw als voor de verenigingswerker.

Dit is een tijdelijke maatregel van 1 jaar. Het valt nog af te wachten of de nieuwe regeling na 2021 ook wordt uitgebreid naar andere sectoren.

Ben je als vzw actief binnen de sportsector en wil je een beroep doen op verenigingswerkers? Lees dan zeker het uitgebreide artikel over verenigingswerk, zodat je goed op de hoogte bent van het wettelijke kader en je verplichtingen als vzw.

Kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)

Mensen die occasioneel en kleinschalig artistieke prestaties leveren in opdracht, kunnen daarvoor betaald worden via de KVR. Dat staat voor ‘kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars‘. De opdrachtgever kan een vzw zijn, maar ook een commerciële vennootschap of een eenmanszaak.

vzw boekhouding Brugge

De vergoeding via de KVR is belastingvrij binnen een bepaald maximum per dag en opdrachtgever en per jaar. De kunstenaar moet ook aan alle gestelde voorwaarden voldoen.

Lees er meer over in ons artikel over de kunstenaarsvergoeding. Zo weet je waar je als opdrachtgever of als kunstenaar op moet letten bij het werken met de KVR.

Advies nodig over bijverdienen bij een vzw?

Heb je een vzw en weet je niet goed op welke manier je het best vrijwilligers of occasionele medewerkers inschakelt? Wat kan en wat niet in jouw sector? Vraag raad aan Dfisc! Wij houden de veranderende wetgeving rond vzw’s nauwgezet bij en staan je bij met informatie en advies.

Bel ons op 050 39 25 23, mail naar office@dfisc.be of maak een online afspraak. Je kan ook rechtstreeks je dossierbeheerder contacteren.